/ - ILUSTRACIJA - MYRIAM ZILLES UNSPLASH
27/12/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апотекари Фонду: Уколико не измирите обавезе, обустава издавања љекова на рецепт

Како наводе, као одговорни људи, а у недостатку било какве комуникације са Фондом, осјетили су потребу да упозоримо јавност на то

Удружење приватних апотека „Pharmaciјa plus“ реаговало је поводом актуелних дешавања на релацији Фонд за здравствено осигурање Црне Горе.

-  Приватне апотеке, ми, чланови Удружења приватних апотека имамо обавезу да обавијестимо јавност о чињеничном стању. Као што је јавности познато, Фонд већ дуже вријеме не измирује обавезе према приватним апотекама дефинисане међусобним уговором.  Из медија смо сазнали да дуг Фонда на дан 23. 12. 2021. године, износи 7,6 милиона еура (фактуре за јул, август и септембар ). С обзиром на то да октобарска фактура доспијева на наплату 01. 01. 2022. године, тај дуг је реално преко 10 милиона еура.  Због таквог односа Фонда према нама, остали смо без финансијских могућности да измиримо наше обавезе према добављачима. Тиме смо доведени у готово безизлазну ситуацију. Добављачи ће престати да испоручују љекове (и они потражују значајна средства од Фонда ), а самим тим бићемо принуђени да обуставимо издавање љекова на рецепт до измирења дуга. Сви наши покушаји да ступимо у контакт са надлежнима у Фонду остали су без резултата. Такав игнорантски однос Фонда нас је дубоко повриједио, гледајући из професионалног, али и људског аспекта. Покушавајући на разне начине да дођемо до информација, сазнали смо једино да Фонд нема новца и да се не зна када ће имати. С друге стране, из извора у Министарству финансија добили смо опречну информацију. Речено нам је да је само  прошле недјеље уплаћено 12,5 милиона еура на рачун Фонда. Директор Фонда увјерава јавност да снабдијевање љековима није угрожено због дугова који су настали у претходном периоду.  Чињенице, међутим, говоре супротно. Кристално је јасно да је цијели ланац од виталног интереса пред колапсом- навели су у саопштењу.

Како наводе, као одговорни људи, а у недостатку било какве комуникације са Фондом, осјетили су потребу да упозоримо јавност на то, као и да са грађанима подијеле своје проблеме, који би ускоро могли постати и њихови.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:46