Бојанић и Радуловић / - Колаж Портала Дан
26/01/2022 u 12:31 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК: Бојанић и Радуловић нијесу пријавили све своје некретнине

АСК у одлуци наводи да су се Бојанићу обратили поводом утврђених података и тражили његово изјашњење, које нијесу добили. Радуловић је доставио изјашњење, али оно није утицало на коначну одлуку

Агенција за спречавање корупције (АСК) утврдила је да је министар капиталних инвестиција Младен Бојанић прекршио Закон о спречавању корупциjе, jер у извjештаjу о приходима и имовини у року од 30 дана од дана ступања на jавну функциjу ниjе приjавио тачне и потпуне податке о имовини. У одлуци коју потписује директорива АСК Јелена Перовић се прецизира да Бојанић ниjе приjавио пашњак од 445 квадрата, шуму од 4.073, виноград од 276 и ливаду 2.530 метара квадратних у катастарској општини Градац, док је за Брезине прећутао да посједује дио земљишта и стамбени простор од 70 квадрата и 25 квадрата нестамбеног простор. Осим наведених некретнина, Бојанић, према налазима АСК, ниjе приjавио да jе власник 10.779 акциjа у ХЛТ фонду, а његова супруга власница 550 акциjа у Црногорском електропреносном систему, 62 акциjе у Отрант комерцу, 5.000 акциjа у Еурофонду и 230 акциjа у Заводу за изградњу Бара. АСК наводи да министар у извjештаjу о приходима и имовини за 2020. ниjе приjавио тачне и потпуне податке, на начин што ниjе приjавио приход остварен у децембру мjесецу од фирме Е-новатива у износу од 295,45 еура.

АСК у одлуци наводи да су се Бојанићу обратили поводом утврђених података, те тражили његово изјашњење, које нијесу добили. Због тога су на основу званичних података установили да министар крши закон, те упутили га да у случају да је незадовољан изнесеним тврдњама да може покренути управни спор.

Мараш незаконито запослена, Боровинић Бојовић није пријавила све приходе

АСК је утврдила да је Закон о спречавању корупције прекршила и бивша директорица "Плантажа" Верица Мараш јер у извјештају о имовини и приходима из 2015. године није пријавила приход од 24.849 еура, а 2016. је изоставила суму од 359 еура.

– Мараш је прекршила члан 15 став 1 тачка пет Закона о спречавању корупције на начин што је након престанка јавне функције извршног директора предузећа "13. јул Плантаже" Подгорица, а у року краћем од двије године, у истом предузећу засновала радни однос – наводи се у одлуци.

Према одлуци АСК, министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић није пријавила власништво над акциjама, аутомобилом, али ни све приходе са Универзитета, Клиничког центра и Судског савjета. У изјашњењу АСК, она је навела да је аутомобил расходован, да акциjе ниjе имала намjеру да прикриjе и да jе њихова вриjедност занемарљива. Додала jе да не зна одакле износ од 629 еура који јој се оспорава да није пријавила.

Осим Бојанића, АСК је утврдила да закон крши и министар вањских послова Ђорђије Радуловић jер jе, такође, дао нетачне податке о имовини. Утврђено је да он ниjе приjавио парцелу величине 500 метара квадратних евидентирану у листу непокретности Горица – Даниловград, као и пола плаца од 896 квадрата у истом мјесту. Такође, утврђено је да није пријавио ни парцелу величине 1.406 метара квадратних која се води на име његове супруге.

– Агенциjа jе циjенила и наводе jавног функционера да jе пропуст у приjави за двориште површине 500 квадрата, коjе jе евидентирано у катастарскоj парцели 909 из ЛН 369 КО Горица, наступио из разлога што jе сматрао да самом приjавом породичне зграде евидентиране на истоj катастарскоj парцели ниjе неопходно да приjави и земљиште испод обjекта, а да jе, што се тиче нетачно наведеног обима права 1/1 умjесто 1/2 на ливади 4. класе, површине 896 квадрата, као и пропуста у приjави за парцелу од 1.406 метара квадратних евидентирану у ЛН 38 Даниловград на име супруге, дошло због превида приликом уношења података у извjештаjе, али jе нашла да исти немаjу значаjа за другачиjе одлучивање у овоj управноj ствари jер jе чланом 23 став 2 Закона о спречавању корупциjе прописано да је jавни функционер дужан да у извjештаjу наведе тачне и потпуне податке, што је у конкретном изостало – наводи се у одлуци коју потписује Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:01