АСК илустрација
21/07/2021 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК: Директоре да не именује министар, већ школски одбори

АСК позива ресор Весне Братић да размотри примјену члана 153 х, а који се односи на избор директора у свим јавним установама у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Измјене и допуне Општег закона о образовању и васпитању које је донијела Скупштина Црне Горе 27. маја садрже непрецизности и неодређености норми које отварају могућност нарушавања транспарентности и интегритета у области образовања, као једној од области од посебног ризика од појаве корупције, оцијенила је у мишљењу Агенција за спрјечавање корупције.

У мишљењу АСК наводи се да, с обзиром на важност образовања, фокус будућих измјена Општег закона о образовању и васпитању мора бити суштински транспарентан процес избора директора образовно-васпитних установа, који ће пратити јавни план развоја школе који кандидати подносе, стручна и мјешовита комисија која вреднује планове и спроводи интервјуе са кандидатима, те јавна листа рангирања кандидата на основу које се сами процес избора спроводи.

- Агенција позива надлежно министарство да приликом припреме новог законског текста у овој области измјени процедуру за избор директора образовно-васпитних установа тако да исте не именује министар, већ да надлежност избора и разрјешења директора буде једна од надлежности школског, односно управног одбора, посебно имајући у виду да су преко представника у одборима заступљени интереси Министарства, а што је најважније и интереси запослених у образовно-васпитним установама, дака и родитеља, те би њихова одлука осликавала најбољи интерес школе. Такође, имајући у виду надлежности школских, односно управних одбора, неоходно је предвидјети јасне критеријуме које је неопходно испунити у циљу именовања и разрјешења чланова у овим одборима – наводи се у мишљењу Агенције.

Они су у мишљењу навели и да је неопходно ревидирати и процедуре које се односе на запошљавање наставника у правцу јасног дефинисања процедура запошљавања, предвиђања критеријума за избор чланова комисије и дефинисања критеријума за оцјењивање кандидата, што би обезбиједило већу транспарентност овог процеса, а самим тим смањило простор за арбитрарно одлучивање, као погодно тло за разне врсте злоупотреба, које условљава појаву трговине утицајем, те појаву непотизма, кронизма и политичког клиентелизма, што отежава свеукупни реформски процес и у крајњем снажно утиче на свакодневни живот грађана.

АСК позива ресор Весне Братић да размотри примјену члана 153 х, а који се односи на избор директора у свим јавним установама у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Ова норма, како наводе, за посљедицу има лишавање функције носилаца јавних овлашћења, без претходног довођења у питање њихових способности у законом утврђеним поступцима, чиме им се између осталог ускраћује могућност да оспоре престанак свог мандата пред надлежним судовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:53