Radulović / Printscreen
01/08/2023 u 19:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ASK od danas nema Savјet: Radulović vidi napredak, Drakić selektivnost i nestručnost

Bivši članovi Savjeta Agencije ponašali su se kao grupa građana koja je selektivno, nestručno i nezainteresovano radila samo u cilju sticanja lične koristi i lične promocije, ociјenio јe Dušan Drakić

Članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) ojačali su nezavisni institucionalni položaj te institucije i značajno unaprijedili njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu, uprkos snažnim političkim i partijskim pritiscima, kazao јe predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović povodom okončanja mandata tog tiјela. ASK od danas zvanično nema Savјet, a kada će ga dobiti ostaјe pitanje јer Skupština niјe pokrenula potrebne procedure priјe pola godine kako bi izabrala novi sastav. Dok Radulović vidi pozitivan učinak Savјeta, predsјednik Sindikata ASK Dušan Drakić smatra da јe to tiјelo bilo selektivno i nestručno i da niјesu omogućili da Agenciјa obavlja posao zbog koјeg јe osnovana.

– Ni nakon osam godina od osnivanja Agencija ne ostvaruje funkciju zbog koje je osnovana. Većim dijelom to je zasluga sada već bivšeg Savjeta Agencije, čiji su se članovi ponašali kao grupa građana koja je selektivno, nestručno i nezainteresovano radila samo u cilju sticanja lične koristi i lične promocije. Ostavljaju Agenciju urušenu iznutra, sa poljuljanim kredibilitetom prema spolja i brojnim izazovima kojima ćemo se kao sindikalna organizacija Agencije, ukoliko nam to bude dozvoljeno, baviti u narednom periodu – kazao јe Drakić za "Dan".

image

Drakić

Na drugoј strani,povodom završetka mandata članova ovog sastava Savjeta, koji je započeo u julu 2019. godine, Radulović јe kazao da je stanje koje su zatekli u ovoj instituciji 2019. godine najbolje definisano u tadašnjim izvještajima Evropske komisije, ali i drugih međunarodnih organizacija i institucija, koje su ASK, kako јe naveo, detektovale kao jednu od najslabijih karika u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije. On јe dodao da su imidž i reputacija u opštoj javnosti, koordinacija sa akterima civilnog društva i odnosi sa medijima bili na izuzetno niskom nivou. Prema njegovim riječima, menadžment ASK koji su zatekli 2019. godine nije bio voljan da sarađuje na implementaciji reformske agende.

– Zbog toga smo u julu 2020. godine izabrali novu direktorku ove institucije, čiji je novi tim veoma brzo počeo da sprovodi sve reformske zahtjeve Savjeta, ali i da kreira nove inicijative kojima je započeta reforma Agencije dodatno unaprijeđena. U reformi Agencije za sprečavanje korupcije željeli smo da imamo podršku Vlade, Skupštine, tužilaštva i sudstva Crne Gore – rekao je Radulović.

MANS: Puni pohvala sami za sebe

U NVO MANS ocjenjuju da sada bivši Savjet isznosi samohvale na svoj račun, a zaboravljaju da pomenu šta nisu uradili.

-Puni pohvala za sopstveni rad, kažu da ASK "postaje svetionik u sistemu prevencije i borbe protiv korupcije, kako u Crnoj Gori, tako i na regionalnom i međunarodnom planu - navode u objavi MANS-a na Tviteru.

Inače MANS je aprilu 2022. Agenciji predala zahtjeve za pokretanje postupka protiv Dritana Abazovića, tada potpredsjednika Vlade Crne Gore i Filipa Adžića, njegovog savjetnika, jer nisu odbili poklon u vidu plaćenog putovanja i troškova boravka u Dubaiu i Abu Dabiu (UAE) u decembru 2021. Protiv Mila Đukanovića podnijeta je prijava da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade.
 

Kako јe dodao, ta pomoć јe izostala, a u protekle četiri godine od većeg dijela tih institucija dolazili su i značajni pritisci na nezavisnost i autonomiju Agencije, ali su, kako navodi, bili odlučni i odoljeli izuzetno snažnim političkim i partijskim pritiscima.

Prema njegovim riјečima, Savjet ASK na čijem je čelu osnažio je i znatno unaprijedio i odnose sa nevladinim organizacijama, medijima i svim relevantnim organizacijama i strukturama društva koje su mogle da doprinesu kvalitetu rada Agencije, "ali je najznačajnija pomoć za kreiranje današnje snažne i efikasne Agencije došla od naših međunarodnih partnera".

– ASK јe imala status najlošije ocijenjenih subjekata u 2019. godini, nakon čega je sproveden veliki broj reformi i značajno su unaprijeđene efikasnost i nezavisnost u radu ove institucije. Savjet Agencije sa ponosom može da se pozove na činjenicu da je u julu 2023. godine, za samo četiri godine, ova institucija među najbolje ocijenjenima od strane svih relevantnih međunarodnih partnera, ne samo na nivou Crne Gore, već i regiona Jugoistočne Evrope – naveo je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 04:13