/ FOTO ILUSTRACIJA: UNSPLASH
23/12/2022 u 20:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK podatke o funkcionerima nezakonito ustupila firmi iz Novog Sada

Prema rješenju koje je Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) objavila večeras, ASK je kao rukovalac ličnih podataka povjerila uslugu održavanja i nadogradnje sistema firmi koja ima sjedište u Srbiji

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama rješenjem je zabranio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) povjeravanje poslova, obrade i iznošenje ličnih podataka iz informacionog sistema kompaniji "Prozone" iz Srbije, jer su podaci toj firmi ustupljeni suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema rješenju koje je Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) objavila večeras, ASK je kao rukovalac ličnih podataka povjerila uslugu održavanja i nadogradnje sistema firmi koja ima sjedište u Srbiji zbog čega su lični podaci javnih funkcionera i službenika ASK postali dostupni inostranoj kompaniji bez pravnog osnova. To je firmi iz Srbije omogućeno, navodi se, bez pisanog ugovora i bez saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao nadležnog organa, piše RTCG portal.

"Time je došlo do nezakonite obrade ličnih podataka, nezakonitog povjeravanja poslova i povrede više članova Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navodi se u rješenju koje je usvojio Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Sredinom aprila ove godine, NVO MANS je na osnovu prijave građana došla do saznanja da je ASK bazu podataka javnih funkcionera, sa ličnim podacima funkcionera i sa njima povezanih lica, proslijedila kompaniji "Prozone" iz Novog Sada sa kojom je zaključen ugovor o nabavci usluge održavanje aplikativnog softvera, a bez saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka.

MANS je tvrdio da je hard disk sa ličnim podacima dostavljen inostranoj kompaniji suprotno propisanim uslovima koji se tiču obrade ličnih podataka.  

ASK je zaključila šest ugovora o nabavci sa firmom "Prozone" što se i konstatuje u rješenju sa koje je usvojio Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka. 

Rješenjem je ASK obavezana da u roku od sedam dana Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama dostavi dokaz da je izvršila upravnu mjeru odnosno zabranila povjeravanje poslova pomenutoj firmi iz Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 07:36