Савјет АСК тражи издашнији буџет
09/11/2021 u 07:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК провјерава потенцијална незаконита богаћења јавних функционера: Крију чији се животни стил и приходи прате

Василиjа Радуловића из ЦГО истиче да је АСК у обавези да jавност информише о свим случаjевима коjе предузима поводом контроле jавних функционера, а посебно та транспарентност мора бити на наjвећем могућем нивоу управо у случаjевима коjи заокупљуjу пажњу шире jавности

Агенциjа за спречавање корупције (АСК) започела је процедуре којима се прати животни стил функционера и да ли он одступа од прихода, али ко је на мети тих контрола не желе да говоре јер истичу да је то повјерљиве природе. Да су ти поступци започети саопштено је на последњој сједници Савјета АСК, али у тој институцији не желе да открију коjи функционери су контролисани и шта је био повод за контроле, коjе су неправилности открили и на који начин су функционери контролисани и за које су утврђене неправилности санкционисани.

– Поступак провjере jе повjерљиве природе. Због тога не можемо да вам пружимо више информациjа о теми на коjу се питања односе – саопштено је "Дану" из АСК.

У невладином сектору сматрају да је контрола животног стила функционера и њихових прихода неопходна како би се открили случајеви незаконитог богаћења, али да грађани са тим треба да буду упознати.

Координатор програма за људска права и правде у НВО Грађанска алијанса Зоран Вуjичић истиче да је неопходно да Агенција контролише животни стил jавних функционера, посебно у диjелу несразмjерности прихода и животног стила.

– Управо Агенциjе има важну улогу и проактиван приступ ниjе само пожељан већ и обавезан. Резултати рада Агенциjе треба да буду доступни грађанима нарочито у овом сегменту jер сама изjава да jе неко контролисан без додатног обjашњена и резултата, шаље лошу поруку грађанима о неjеднаком поступању према свим jавним функционерима. Због тога jе важно да грађани имаjу увид у резултате контроле водећи рачуна о заштити личних података ових лица – каже Вујачић. Он истиче да је контрола животног стила и примања само jедан корак у борби против корупције на високом нивоу коjи подразумиjева укључивање броjних других институциjа и кадровско оснаживање коjи само уз хармонизован приступ могу дониjети резултате.

Сумњива три извјештаја о имовини

АСК је у трећем кварталном извјештају констатовала да је од 1. jула до 30. септембра 2021. године Одсjеку за провjеру прихода и имовине jавних функционера и државних службеника коjи имаjу прописану обавезу подношења извjештаjа о приходима и имовини достављено jе укупно 1.328 извjештаjа о приходима и имовини по различитим основима подношења. До 30. септембра 2021. сви пристигли извjештаjи су административно-технички обрађени. Приликом ове врсте провjере у извjештаjном периоду евидентирана су три извjештаjа jавних функционера коjи упућуjу на неправилности из домена спречавања сукоба интереса или недостављања извjештаjа због чега jе по службеноj дужности покренута контрола тих извjештаjа. У првих девет мjесеци 2021. године Агенциjи су достављена укупно 9.564 извjештаjа о приходима и имовини по различитим основима подношења.

Према оцјени сарадника на програмима у Центру за грађанско образовање Василиjа Радуловића, АСК је у обавези да jавност информише о свим случаjевима коjе предузима о питању контроле jавних функционера, а та транспарентност посебно мора бити на наjвећем могућем нивоу управо у случаjевима коjи заокупљуjу пажњу шире jавности.

– Такви случаjеви се несумњиво односе на дискрепанцу између животног стила jавних функционера и њихових прихода. Оваj вид контроле jе нужан и неопходан, а резултати контроле мораjу бити доступни jавности, па стога забрињава што они jош нису обjављени. Треба подсjетити да jе АСК тек краjем прошле године почео да се бави контролом и праћењем животних стилова функционера, али jе и за очекивање да имамо неке опипљивиjе резултате, а ми их jош увиjек не видимо – наводи Радуловић.

На питање да ли сматра да би поређење животног стила и примања функционера могло да да резултате у борби против корупциjе Радуловић одговара потврдно.

– Међутим, АСК jе за конкретне резултате у овим случаjевима потребна сарадња са другим институциjама приjе свега са тужилаштвом и полициjом. Такође, оно што би унаприjедило оваj вид контроле, а на чему jе и ЦГО инсистирао jесу измjене Закона у спречавању корупциjе, гдjе би приступ банкарским рачунима jавних функционера био обавезан – каже Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:25