Agencija za sprečavanje korupcije / - ASK LOGO
06/12/2023 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK u SAD predstavlja Metodologiju za procjenu primjene antikorupcijskih mjera

Metodologija je primijenjena do sada na državnu upravu, socijalnu i dječju zaštitu i pravosuđe

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) predstaviće Metodologiju za procjenu primjene antikorupcijskih mjera, na predstojećem 10. zasjedanju Konferencije država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) – CoSP, koje će biti održano u Atlanti (SAD) od 11. do 15. decembra.

Naša delegacija, koju čine predstavnici ASK-a i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori prezentovaće Metodologiju za procjenu primjene antikorupcijskih mjera, koju je CoSP prepoznao kao relevantnu za predstavljanje na posebnom panelu, na kojem će predstavnici država članica, međunarodnih organizacija i civilnog društva razgovarati o iskustvima i izazovima u mjerenju korupcije u cilju pospješivanja antikorupcijskih mehanizama i njihovih efekata.

Konferencija će okupiti globalne lidere u cilju utvrđivanja daljih pravaca međunarodne zajednice u borbi protiv korupcije, te njene prevencije.

- ASK je Metodologiju izradila u saradnji sa timom UNDP-ja u Crnoj Gori i uz nesebičnu podršku Komisije za antikorupcijska i građanska prava Republike Južne Koreje, kako bi se procijenilo da li organi vlasti sprovode antikorupcijske mjere i da li njihova primjena ima pozitivne efekte, a organi vlasti podstakli da budu proaktivni prilikom planiranja i primjene antikorupcijskih mjera. Agencija je do sada Metodologiju primijenila na tri sistema: državna uprava, socijalna i dječja zaštita i pravosuđe, a planirano je da u periodu koji slijedi bude primijenjena i na organe vlasti iz ostalih sedam sektora: lokalna samouprava, prosvjeta, zdravstvo, preduzeća u državnom vlasništvu, preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, nezavisni i regulatorni organi i kultura - saopšteno je iz ASK-a.

Konvencija UN protiv korupcije, koju je Generalna skupština usvojila 2003. godine, jedini je pravno obavezujući međunarodni instrument za borbu protiv korupcije i gotovo univerzalno je prihvaćena, sa 190 država potpisnica. Crna Gora je ratifikovala Konvenciju 2005. godine.

CoSP je glavno tijelo za donošenje odluka u Konvenciji UN protiv korupcije. Sve države koje su ratifikovale UNCAC po automatizmu su dio Konferencije država članica, dok ostale države (potpisnice i nepotpisnice), međuvladine i nevladine organizacije mogu aplicirati za status posmatrača na sjednicama CoSP-a. CoSP se sastaje svake dvije godine i usvaja rezolucije i odluke koje imaju za cilj izgradnju kapaciteta i saradnje država potpisnica u postizanju ciljeva Konvencije, kao i promovisanje i reviziju njene implementacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:52