Мрдак / IVAN PETROVIC-IPE
01/02/2022 u 12:23 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК утврдила: Данило Мрдак истовремено радио и у министарству и на Универзитету

Државни секретар Данило Мрдак након ступања на јавну функцију није склопио са Универзитетом Црне Горе (УЦГ) уговор о допунском раду, већ је наставио да ради по уговору на одређено

Закон о спречавању корупције прекршио је државни секретар у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Данило Мрдак, који након ступања на јавну функцију није са Универзитетом Црне Горе (УЦГ) склопио уговор о допунском раду, већ је наставио да ради по уговору на одређено, показује одлука Агенције за спречавање корупције (АСК), коју је потписала директорица Јелена Перовић.

У одлуци се наводи да је АСК поступак покренула по захтјеву Управе за инспекцијске послове јер је утврђено да Мрдак обавља истовремено послове државног секретара у министарству, а да је још у радном односу на Природно-математичком факултету.

Током поступка Агенције, како пише у одлуци, Мрдак се није изјашњавао на ове околности, те је након изведених доказа утврђено да је прекршио закон.

И посланик у Скупштини Црне Горе Мевлудин Нухоџић прекршио је закон јер није пријавио тачне податке о имовини и приходима за 2015. и 2016. годину, утврдила је АСК. У одлуци наводе да Нухоџић није пријавио потпуне приходе за њега, супругу и сина, као и ватрено оружје.

image

Нухоџић

IVAN PETROVIC-IPE

– Агенција је покренула поступак због могућег кршења закона функционера Мевлудина Нухоџића јер у извјештајима о имовини и приходима није пријавио тачне и потпуне податке, наводи се у одлуци Агенције.

Даље пише да је Нухоџић навео да је податке о примањима за 2015. годину добио од службе рачуноводства у парламенту, а за примање супруге по основу смрти члана породице није био у сазнању да треба да пријави.

Када је у питању примање сина, навео да је он добијао варијабиле које је испустио да пријави. По питању ватреног оружја казао је да 2015. и 2016. године није био у сазнању о потреби њиховог пријављивања.

За непријављивање имовине бројна оправдања

Функционер Зоран Лекић такође је прекршио закон јер у имовинском картону за 2020. годину није пријавио све приходе, односно није пријавио све приходе, оружје и акције своје супруге. Лекић је током поступка казао да је током 2020. године био на боловању, па је пријавио приход од зараде у просјеку, да вриједност оружја које је старо 30 година не прелази ни 200 еура, а да о акцијама није била обавијештена његова супруга.

Функционер Новица Обрадовић, према налазима АСК, није пријавио да му је супруга купила стан од 93 квадрата, чиме је прекршио закон. С друге стране, Обрадовић каже да је предметну непокретност пријавио у извјештају за 2019. годину, а добио је савјет да је ту непокретност довољно пријавити у редовном извјештају.

У одлуци Агенције пише да су након извођења доказа ипак утврдили да је Нухоџић прекршио закон.

Према одлуци АСК, закон је прекршио и функционер Митар Вуковић који у имовинском картону за 2020. годину није доставио тачне и потпуне податке. Наиме, у одлуци се наводи да није пријавио приход по основу уговора о дјелу, кaо и дио власништва над њивама и пашњацима, породичну стамбену зграду, возило, те кредитно задужење, као и ватрено оружје сина. Правдајући непријављивање имовине, Вуковић је најавио да ће допунити имовински картон и све пријавити.

Према одлуци АСК, закон је прекршио и функционер Срђан Машовић, који за четири године није пријавио мање износе примања за себе, супругу и сину, као и 2019. године акције и два возила на име супруге.

Машовић је објаснио да новчана средства која нијесу пријављена су добијена од службе рачуноводства, те да за акције супруге није знао, а да су два возила продата без купопродајног уговора.

Међутим, упркос овим наводима Агенција за спречавање корупције утврдила је кршење закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:54