Термоелектрана Пљевља највећи произвођач електричне енергије / - Б.Је.
08/12/2021 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП: Еколошка реконструкциjа ТЕ Пљевља тапка у мјесту

ТЕ Пљевља jе дозвољени броj рада од 20 хиљада радних сати потрошила краjем прошле године и од тада ради супротно правилима Европске енергетске заjеднице (ЕЕЗ), што jе кршење међународно преузетих обавеза земље, наводе из АСП-а

Енергетским билансом за 2022. годину, коjи jе усвоjила Влада Црне Горе, предвиђен jе рад Термоелектране (ТЕ) у Пљевљима у пуном капацитету током наредне године и ниjе планиран мањи броj радних сати тог енергетског обjекта, због њене еколошке реконструкциjе, наводи у саопштењу Акциjа за социjалну правду (АСП).

- Енергетски биланс усвоjен jе на jедноj од последњих сjедница Владе. Тим основним документом за производњу и потрошњу струjе у земљи jе планирано да ТЕ произведе 1,3 хиљаде гигавата електричне енергиjе, колико jе произвела протекле године, а очекуjе се да толики ниво производње буде остварен и до краjа ове године.

Планирана производња из ТЕ Пљевља у наредноj години jе око 38 одсто од укупно планиране производње енергиjе у земљи, док енергетски биланс наводи редовни ремонт ТЕ у априлу и маjу 2022. године, али не помиње мањи броj радних сати због проjекта еколошке реконструкциjе - пише у саопштењу АСП.

Истичу да посао еколошке реконструкциjе, закључен на 54 милиона, уз већ сада потенциjално увећање од 15 милиона, „тапка у мjесту“ већ годину и по, али менаџмент Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) не предузима ништа да раскине уговор закључен у контроверзноj тендерскоj процедури.

- ТЕ Пљевља jе дозвољени броj рада од 20 хиљада радних сати потрошила краjем прошле године и од тада ради супротно правилима Европске енергетске заjеднице (ЕЕЗ), што jе кршење међународно преузетих обавеза земље - наводи се у саопштењу.

Акциjа за социjалну правду (АСП) недавно jе обjелоданила да jе у такозваном транзиционом периоду прошле године бивша влада тражила од ЕЕЗ да потрошени радни сати ТЕ Пљевља буду изузети у годинама погођеним ковид епидемиjом и све до примjене ефикасне и поуздане вакцине.

- То би значило да све што jе ТЕ Пљевља потрошила од марта 2020. године и што ће потрошити у наредном периоду, док се не пронађе ефикасна вакцина, не би се рачунало у дозвољених 20 хиљада радних сати, чиме би практично био одобрен наставак рада пљеваљске електране и у наредним годинама - наводе из АСП-а.

Истичу да је нова влада више пута саопштила да за ТЕ Пљевља покушава да пронађе рjешење у преговорима са ЕЕЗ, у коjоj jе у међувремену дошло до кадровских промjена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:48