Посланици у парламенту  / - архива
12/05/2022 u 08:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП: Функционерима укинути накнаде по престанку функције

Краjње је неприхватљиво да се функционерима пуних годину на терет грађана плаћаjу мjесечне накнаде као да раде, кажу у АСП

Акциjа за социjалну правду (АСП) доставиће партиjама власти и опозициjе инициjативу да што приjе договоре сjедницу државног парламента, на коjоj би укинули или знатно ревидирали одредбе из два закона, коjима се jавним функционерима даjе могућност да годину по престанку функциjе имаjу право на функционерске накнаде у висини последње примљене плате. На таj начин би посланици и власти и опозициjе показали да им jе jавни интерес на првом мjесту, а не сопствени и интерес своjих партиjа, а посебно имаjући у виду да континуирано на jавноj сцени тврде да све што раде искључиво раде у интересу грађана, а никако ради себе.

Имаjући у виду да су се посланици у парламенту дрзнули да фундаментално право грађана из домена политичких права (да бираjу и буду бирани у редовним временским интервалима) помjере кроз Закон о локалноj самоуправи (одлуку о одлагању избора тек треба да донесе предсjедник државе), у АСП-у очекуjу да се "jеднако дрзну" и када су њихове привилегиjе у питању.

Закон о зарадама запослених у jавном сектору лицима на државном и општинском нивоу коjи су професионално обављали функциjу из групе А, Б и Ц послова даjе право да, годину након престанка функциjе, примаjу накнаду зараде коjу су примали последњег мjесеца приjе њеног престанка. Ово право се може продужити за jош годину, ако у том периоду његов корисник стиче право на пензиjу.

Преседан Агенције за спречавање корупције

АСП jе приjе неколико дана указала на озбиљан преседан, коjи се практично установљава додjелом функционерских накнада већем броjу судиjа, коjима jе прошле године констатован престанак судиjске функциjе, jер су испунили услове за остваривање права на пензиjу. Агенциjа за спречавање корупциjе jе дониjела мишљење коjим се утврђуjе да су судиjе имале право да бираjу да ли ће ићи у пензиjу или да им се додиjеле функционерске накнаде. То практично даjе могућност сваком jавном функционеру, коjи има право на функционерску накнаду, а након што испуни услове за пензиjу, да затражи од свог органа да му одобри ту накнаду.

На државном нивоу група А jе резервисана за три водеће функциjе у земљи и за предсjеднике Уставног и Врховног суда, док су у групи Б, поред осталога, врховни и специjални државни тужилац, министри, посланици, потпредсjедници Скупштине и Владе, судиjе Врховног и Уставног суда, директор Агенциjе за спречавање корупциjе... У групи Ц су, поред осталога, директори и помоћници директора Управе полициjе, Управе прихода и царина... генерални директори и секретари у министарствима, савjетници потпредсjедника Скупштине, Владе, генералних секретара...

Истовремено, Законом о државним службеницима и намjештеницима омогућава се накнада зараде у периоду од годину функционерима из високоруководног кадра, уколико по престанку мандата не буду распоређени на друго мjесто у државноj управи.

АСП jе више пута указивала да jе краjње неприхватљиво да се функционерима пуних годину на терет пореских обвезника плаћаjу мjесечне накнаде као да раде, и то у износу пуне зараде коjу су остварили последњег мjесеца приjе престанка функциjе. Након промjене власти 30. августа 2020. године у наредном периоду преко четири милиона еура из буџета плаћено је за ове накнаде. Како jе недавно изабрана мањинска влада (на неуставан начин) оваj износ у наредних годину биће, такође, огроман.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:33