/ - Б. Јеловац
30/10/2021 u 14:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

АСП: Пљевљацима доставити план зелене агенде за праведну транзициjу

АСП указуjе да треба раскрстити са раниjим праксама држања проjеката и планова у фиокама надлежних органа, већ МФСС и Министарство економског развоjа треба да грађанима приближе све утицаjе дигиталне трансформациjе у економиjи, посебно њене бенефите

Акциjа за социjалну правду (АСП) упутила jе данас захтjев Министарству финансиjа и социjалног старања (МФСС) да jоj достави план зелене агенде за праведну транзициjу Пљеваља, за коjи jе наjављено да jе вриjедан пола милиjарде еура, док су од Министарства економског развоjа затражене информациjе о проjектима економске дигитализациjе у земљи.

- АСП поздравља могућност отварања нових развоjних перспектива за Пљевља кроз спровођење зелене (и дигиталне) агенде, а што долази након тродецениjског тровања грађана Пљеваља, коjе су у међувремену постале jедан од наjзагађениjих градова Европе, те континуираног извлачења природних ресурса из тог града, од чега су наjвише користи имали наjвише приватни интереси, а мање укупан jавни интерес - наводи се у саопштењу.

Међутим, грађанима Пљеваља jе потребно понудити jасне гаранциjе да ће у наредним годинама заиста и доћи до реализациjе амбициозног плана зелене агенде, са фокусом на дигитализациjу локалне привреде, па jе већ сада потребно обjелоданити шта укључуjе план, коjи су проjекти проjектовани, ко ће финансирати те проjекте, колики jе потенциjални обим запошљавања.

- Ово посебно што су грађанима Пљеваља (а и осталим грађанима у земљи) годинама обећаване „куле и градови“ у запошљавањима и квалитетниjем животу, али се мало шта од обећања реализовало, те jе многим Пљевљацима (али и другим грађанима сjевера) стога jедино било преостало да купе „карте у jедном правцу“ ка Подгорици, Београду, Сараjеву, Луксембургу...  - наводе из АСП-а.

Иако jе нереално очекивати да преко ноћи буде покренуто питање праведне транзициjе и зелене дигитализациjе, али и укупне економске дигитализациjе у земљи, ипак jе потребно што хитниjе предузети неопходне кораке у том правцу, са посебном пажњом на спровођење наjширих консултациjа са грађанима и њиховог информисања о овоj, за њих, прилично апстрактноj теми.

АСП указуjе да треба раскрстити са раниjим праксама држања проjеката и планова у фиокама надлежних органа, односно далеко од очиjу jавности, већ МФСС и Министарство економског развоjа треба да грађанима приближе све утицаjе дигиталне трансформациjе у економиjи, посебно њене бенефите.

- Потребно је указати да су тренутно на jавноj расправи Нацрт измjена и допуна Закона о регионалном развоjу и Нацрт Стратегиjе дигиталне трансформациjе до 2026. године, што треба искористити као прилику да се грађани упознаjу са питањима укупног дигиталног развоjа, а АСП ће се активно укључити у расправу на ове теме - пише у саопштењу.

АСП jе однедавно члан националне ИЦЕДА мреже, коjа jе формирана као дио регионалног проjекта за повећање грађанског ангажмана на пољу Дигиталне агенде. Проjекат финансира Европска Униjа. Партнер за Црну Гору jе невладина организациjа 35 мм.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:04