Инес Мрдовић / SRDJAN BOLJEVIC
02/02/2022 u 09:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП указује на спорне процедуре: Преко тендера за тунел купована возила за министарство

Знам да су двије „шкоде” узете за саобраћајне инспекторе, друга два возила не знам тачно. Све је рађено по процедурама које су биле прописане и ту нема никаквих проблема да се ја сјећам, казао је у изјави за „Дан” бивши министар Осман Нурковић, који је потписао уговор

Акциjа за социjалну правду (АСП) затражила jе од Министарства капиталних инвестициjа (МКИ) податке шта jе са четири аутомобила коjа су требало да буду набављена под врло контроверзним условима, путем међународног тендера за изградњу пута Лубнице – Jезерине, са пробиjањем тунела кроз планину Бjеласица. Уговор за овај посао са сараjевском фирмом "Еуро асфалт" потписао је бивши министар саобраћаjа Осман Нурковић, 2. децембра 2016. године, за циjену од 34,6 милиона. Циjена jе без ПДВ-а од 6,6 милиона, коjег jе посао ослобођен двиjе седмице након потписивања уговора. У међувремену, циjена посла, коjи се финансира кредитом Европске банке за обнову и развоj (ЕБРД), увећана је на преко 50 милиона.

image

Осман Нурковић

Из АСП-а су за "Дан" казали да се у тендерскоj и уговорноj документациjи за оваj посао наводи набавка четири аутомобила, коjе ће набавити извођач радова, односно сараjевска фирма, по циjени до 15.000 еура по возилу, плус порез на додату вриjедност (ПДВ), те да ће возила бити коришћена током изградње локациjе и надзора, након чега постаjу власништво министарства. Како наводе, предвиђена jе обавеза министарства да jе одговорно за гориво и редовно одржавање током читавог периода изградње и надзора, док ће возила бити плаћена из буџета владиног ресора, а не из кредитних средстава.

– Прво jе невjероватно што jе кроз међународни тендер за извођење грађевинских радова уопште предвиђена набавка аутомобила, jер би изабрани извођач морао имати обезбиjеђену возну опрему и за мање проjекте, а камоли за инвестициjе вриjедне више десетина милиона еура. Оно што jе jош невjероватниjе jесте да министарство током траjања проjекта треба да буде одговорно за плаћање горива и редовно одржавање возила. Зашто? Осим, ако то ниjе био начин да се дође до возила на оваj начин, а мимо провођења редовне процедуре jавних набавки, чиме jе изигран Закон о jавним набавкама – рекла jе за "Дан" Инес Мрдовић из АСП-а.

Нурковић: Брајовић све завршио, ја сам само потписао

Бивши министар саобраћаја који је потписао уговор Осман Нурковић казао је у изјави за „Дан“ да је у питању посао од прије пет година чијих се детаља и не сјећа, али да је све урађено по процедурама Европске банке.

– Ја сам само потписао тај уговор, јер су све процедуре биле завршене прије мог доласка на функцију. Ради се о томе да сам ја на функцију ступио у новембру, крајем мјесеца, а већ почетком децембра сам потписао уговор, јер је све процедуре био завршио мој претходник Иван Брајовић. Знам да су двије „шкоде“ узете за саобраћајне инспекторе, друга два возила не знам тачно. Све је рађено по процедурама које су биле прописане и ту нема никаквих проблема да се ја сјећам – казао је Нурковић.

Из ове НВО наводе и да су jош приjе годину и по од звиждача добили информациjе о низу контроверз, коjе прате оваj проjекат, чиjа циjена само нараста, док jе основана сумња да jе оваj државни проjекат искоришћен и за приватни проjекат изградње малих хидроелектрана у Беранама, односно да су кроз труп пута провлачене циjеви за мале хидроелектране, чиме би и тужилаштво морало да се позабави.

Огромно кашњење са завршетком посла

Реконструкциjа пута Лубнице – Jеловица обухвата пробиjање тунела кроз Бjеласицу. Радови су почели jош у маjу 2017. године, а уговором jе било планирано да буду завршени у маjу 2020. Посао jе био обустављен током 2018. због поjаве подземних вода приликом пробиjања тунела, а процjене су да ће и након завршетка посла оне бити велики проблем, због чега за одржавање тунела могу бити издваjана огромна средства. Ова инвестициjа се финансира из два кредита ЕБРД-а. Тендер за оваj пут обjављен је у фебруару 2016, када jе министар саобраћаjа био Иван Браjовић, а уговор jе потписао Осман Нурковић, након што jе замиjенио Браjовића. За инвестициjу никада ниjе урађена студиjа или анализа о економскоj исплативости, а до сада ниjе постављено питање ничиjе одговорности због посла, чиjа ће циjена вjероватно бити дуплирана.

АСП jе од МКИ затражила податке коjа jе врста/модела аутомобила набављена, када, од ког произвођача, да ли те аутомобиле тренутно користи министарство, од када и ко тачно, а уколико то ниjе случаj, гдjе су аута и ко их користи, те колико jе до сада утрошено за њихово одржавање и за гориво. Подаци су затражени на основу Закона о слободном приступу информациjама.

АСП jе истовремено упутила одвоjену инициjативу инспектору за jавне набавке ради утврђења да ли jе у конкретном случаjу заобиђен Закон о jавним набавкама, имаjући у виду да jе тадашње Министарство саобраћаjа и поморства обвезник овог закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:54