/ foto dan arhiva
04/11/2022 u 15:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Ukinuta uredba za vjetroelektrane , potrošači oštećeni 52 miliona

U zemlji, u kojoj pravni i institucionalni haos doživljava kulminaciju, građani i njihovi interesi su uvijek na dnu prioriteta, navode iz ASP

Postupajući po inicijativi Akcije za socijalnu pravdu (ASP), Ustavni sud je ukinuo Uredbu o vjetroelektranama (VE), koja je bila pravni osnov da nekadašnja vlada Demokratske partije socijalista donosi metodologije za subvencije proizvođačima struje iz VE Krnovo i Možura.

- Prema ranijim podacima ASP-a, od 2017. godine, pa do kraja prošle godine, proizvođačima električne energije iz VE Krnovo i Možura, na osnovu metodologija zasnovanih na neustavnoj Uredbi o vjetrolektranama, a na teret potrošača, plaćeno je oko 52 miliona eura subvencija. Uredba o vjetroelektranama donijeta je još 2009. godine, a kasnije je tadašnja vlada utvrdila metodologije za otkupnu cijenu iz VE, čijim je vlasnicima ugovorno garantovana cijena od - u tom času nevjerovatnih - 96 eura po megavatu, što je bilo i tri puta više od tadašnje tržišne cijene- saopšteno je iz ASP-a.

Ustavni sud je odluku, kojom se ukida Uredba o vjetroelektranama i ona prestaje da važi danom objavljivanja u Službenom listu, donio na sjednici 28. jula ove godine, a ove sedmice je poštanski dostavio ASP-u, kao podnosiocu inicijative.

- Tada je Ustavni sud još imao kvorum za odlučivanje, a sud je odlučivao u sastavu – Budimir Šćepanović, kao predsjednik, i sudije Milorad Gogić, Miodrag Iličković i Desanka Lopičić. U međuvremenu je Iličković otišao u penziju i zemlja je trenutno bez Ustavnog suda. U odluci je Ustavni sud naveo da je Uredbu cijenio u odnosu na važeći Zakon o energetici...da je došlo do promjene više normativnih okolnosti koje se odnose na pitanja koja su predmet uređivanja Uredbe...da osporena Uredba nije usaglašena u potrebnom roku sa zakonom...te je utvrđeno da nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom i da su se stekli uslovi za njeno ukidanje. Imajući u vidu da je Uredba bila pravni osnov za metodologiju utvrđivanja povlašćene cijene za proizvođače struje iz VE Krnovo i Možura, koje punih 12 godina imaju po ugovorima pravo na subvencije, nejasno je šta će vlada preduzeti u konkretnoj situaciji i u vezi subvencija- navodi se u saopštenju.

Poručuju: "U zemlji, u kojoj pravni i institucionalni haos doživljava kulminaciju, građani i njihovi interesi su uvijek na dnu prioriteta i ASP ne dijeli pretjereni optimizam da će, nakon ove odluke Ustavnog suda, nosioci izvršne vlasti požuriti da zaštite interese potrošača".

- Ovo tim prije što je slučaj VE Možura već nekoliko godina u žiži domaće i evropske javnosti zbog sumnji u korupciju i zbog ubistva istraživačke novinarke na Malti, koja je otkrila koruptivnu šemu, ali istraga u Crnoj Gori ne pomjera se mnogo naprijed, dok za to vrijeme potrošači plaćaju subvencije. Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije daje pravni osnov da države članice preispitaju pravne i ugovorne odnose kada su u pitanju koruptivni poslovi- navode iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:40