Пешић, Милер / - фото: Министарство одбране
24/03/2022 u 14:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аустрија ће допринијети јачању капацитета Војске Црне Горе

Изражавам посебно задовољство због изузетно успjешне и садржаjне одбрамбене сарадње двиjе земље, казао је Пешић

Генерални директор Директората за политику одбране, генерал-маjор Раjко Пешић, састао се данас са амбасадором Аустриjе у Црноj Гори, Карлом Милером, директором Регионалног курса за стратешко лидерство, Волфгангом Бауманом, вишим савjетником за Западни Балкан у Министарству одбране Аустриjе, Михаелом Пасендорфером и аташеом за одбрану Аустриjе, пуковником Кристиjаном Смутеком, саопштено је из Министарства одбране.

Како наводе, генерал Пешић jе истакао да Црна Гора подржава успостављање Регионалног курса за стратешко лидерство, чиjи jе главни циљ унапређење знања лица на руководећим позициjама за доношење одлука и заjеднички развоj метода и стратегиjа.

- Изражавам посебно задовољство због изузетно успjешне и садржаjне одбрамбене сарадње двиjе земље. Успjешна сарадња остварена jе у домену планинског ратовања, школовању кадета на Терезиjанскоj воjноj академиjи у Аустриjи, као и у другим областима - казао је Пешић.

Пасендорфер jе нагласио спремност Аустриjе да пружи допринос даљем развоjу способности и jачању капацитета Воjске Црне Горе кроз броjне програме обука и воjне вjежбе, чиjи ће циљ бити jачање цивилно-воjне сарадње, сарадње са институциjама ЕУ, те примjењивање стандарда ЕУ за управљање кризама.

Саговорници су се осврнули  и на активности регионалне инициjативе Грац формата Федералног Министарства одбране Републике Аустриjе, коjе суштински доприносе jачању регионалне сарадње и добросусjедских односа међу државама Западног Балкана.

На састанку jе потписан План билатералне сарадње између Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране Аустриjе за 2022. годину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:07