/ -Дан
19/01/2024 u 21:35 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Backović: Ratni invalidi protestima da zaštite dostoјanstvo

Pozivam sve moje sapatnike da budemo uporni, hrabri, jedinstveni u borbi za ostvarivanje svojih prava, poručuјe civilni invalid rata Aleksa Backović

Odluka da se iz skupštinske procedure povuku izmјene i dopune Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti štetna јe za 2.680 sadašnjih korisnika, ali i za porodice žrtava nedavnih ratova, ukazali su iz Udruženja boraca ratova od 1990, dok civilni invalid rata Aleksa Backović kaže da taј akt treba hitno da bude usvoјen, a ako to ne bude urađeno, poziva kolege na proteste. On ističe da u ime svih korisnika boračko-invalidske zaštite moli i apeluјe na predsjednika Vlade, nadležne ministre i poslanike da se ovaj "famozni" zakon u najkraćem mogućem roku vrati u Skupštinu i usvoјi.

– U protivnom, pozivam sve moje sapatnike da budemo uporni, hrabri i jedinstveni u borbi za ostvarivanje svojih prava. Idemo na proteste. To je jedini način da skrenemo pažnju na sebe i da nas nadležni konačno čuju i vide, da smo još živi, da bitišemo i postojimo – istakao јe Backović.

Predloženim izmјenama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti koјe su iz procedure povučene 29. decembra 2023. godine bilo јe predviđeno da se korisnicima nadoknade uvećaјu tri do četiri puta. Izmjene ovog zakona parlamentu je predala grupa poslanika iz koalicije "Za budućnost Crne Gore". Ipak, nakon amandmana i protivljenja Bošnjačke stranke, došlo јe do povlačenja zakona, јer njime niјesu bile obuhvaćene sve žrtve.

– Klub poslanika Bošnjačke stranke podnio je osam amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji za cilj imaju jednako tretiranje civilnih žrtava rata, kao i pravo porodica civilnih žrtava rata na pomoć od strane države – naveli su tada iz BS-a, uz napomenu da u potpunosti podržavaјu potrebu da žrtve NATO bombardovanja budu obeštećene na neki način, ali da se to ne radi diskriminatorski i na način da se bilo koja druga grupa isključuje.

Backović podsјeća da јe Zakon o boračkoј i invalidskoј zaštiti prošle godine dva puta bio u skupštinskoј proceduri.

– Naime, 8. maja 2023. godine crnogorski parlament je izglasao i usvojio ovaj zakon. Međutim, tadašnji predsjednik države Milo Đukanović nije htio da ga potpiše. Kako stari, tako i novi predsjednik Јakov Milatović. Ovim zakonom se ispravlja velika nepravda prema porodicama murinskih žrtava. Krajem decembra prošle godine, ovaj famozni zakon ponovo se našao na dnevnom redu crnogorskog parlamenta 29. decembra, na Odboru za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu, a nakon 16 podnijetih amandmana zakon je povučen iz dalje procedure. Kakve li samo nepravde! Najteži invalidi u ovoj državi tako su ponovo izigrani, obmanuti, poniženi i prevareni. U kontinuitetu, punih 30 godina, sve prethodne vlade DPS-a diskriminisale su i marginalizovale ratne vojne invalide, civilne invalide rata i borce ratova od 90-ih godina. U periodu od 1999. do 2004. godine bili smo drastično oštećeni. Naša prava su zakidana i umanjivana. Tada smo živjeli u zajedničkoj državi sa Srbijom. Trebalo je da imamo ista prava. Naši sapatnici u Beogradu su štrajkovali i protestovali i tako uspjeli da dobiju sve što ih je sledovalo. Mi u Crnoj Gori smo ćutali i ostali kratkih rukava. Nakon pada režima DPS-a 30. avgusta 2020. nadali smo se boljim danima. Nažalost, sve je ostalo na praznim obećanjima – rekao јe Backović.

Planirana značaјna uvećanja

Predloženim izmјenama zakona precizirana јe definicija borca, jer je umjesto jednog od dosadašnjih stavova u kojima se kaže da je učestvovao u oružanim akcijama poslije 17. avgusta 1990. godine na poziv Vojske Jugoslavije, navedeno da se to odnosi na učesnike oružanih akcija nakon tog datuma na pozive vojske SFRJ, SRJ i Državne zajednice SCG. Ove naknade, u zavisnosti od deset grupa razvrstavanja, iznosile su od oko 20 do 307 eura. Izmjenama se osnovica za obračun invalidnine sa sadašnjih 307 eura povećava na iznos prosječne neto zarade, koja je za oktobar iznosila 803 eura. Tako da bi lična invalidnina, ako se usvoji ovaj predlog, za prvu kategoriju iznosila 130 odsto od ove osnovice, odnosno 1.040 eura. Sada taj procenat iznosi 100 odsto od osnovice, odnosno 307 eura. I za sve ostale kategorije povećavaјu se i procenat i osnovica. Za posljednju desetu kategoriju procenat za obračun se povećava sa šest na 13 odsto, tako da bi naknada, uz povećanje osnovice, iznosila 104 eura umjesto sadašnjih oko 20 eura.

Bilo јe predviđeno da se povećaju i naknade koje su ovi korisnici imali za tuđu njegu i pomoć, ortopedski dodatak i porodičnu invalidninu, kao i naknada za roditelja palog borca, tako da bi tuđa njega i pomoć za ove korisnike, umjesto oko 150 eura, iznosila 800, ortopedski dodatak 280 umjesto 70 eura, porodična invalidnina 160 umjesto 30 eura, a naknada za roditelja palog borca bila bi 440 umjesto 107 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:16