/ FOTO- IVAN PETROVIC-IPE
07/05/2023 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bakić: Ukidanje programa TV Pink i Happy nije moguće samo na osnovu peticije

Istakla je da su pomenute televizije u nadležnosti regulatornog organa Republike Srbije

Direktorica Agencije za elektronske medije (AEM), Sunčica Bakić, saopštila je da ukidanje televizijskog programa nije moguće samo na osnovu peticije građana. Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) istakla da u kontinuitetu prate sadržaje koji se emituju u elektronskim medijima, te da je zabrana krajnja mjera.

Bakić je pojasnila da je onlajn peticija za ukidanje programa TV Pink i Happy pokrenuta prije 11 mjeseci, kao reakcija vezana za dodjelu nacionalnih frekvencija na teritoriji u Srbiji. 

"Prirodno je da javnost traži razloge, kao i da mediji budu na udaru kao jedan od uzroka promocije nasilja. Peticija je ukazivanje javnosti da postoji problem i od strane institucija mora biti posmatrana kao takva", rekla je sagovornica TVCG.

Istakla je da su pomenute televizije u nadležnosti regulatornog organa Republike Srbije.

"Nadležnost AEM-a je ogranična, ali smo u više navrata pokazali odgovornost. U Crnoj Gori važe nešto stroža pravila za emitovanje rijalitija, postiji granični period prije kojeg se taj sadržaj ne može emitovati, maloljenik ne može tako lako pristupiti, ograničavali smo neki sadržaj tih emitera zbog pomocije diskriminatornog i govora mržnje..."

U trenutnim okolnostima digitalnog okruženja, Bakić naglašava da je značajno da maloljetnike osposobimo za određeni vid kritičkog razmišljanja u odnosu na sporni sadržaj.

 "Iako u crnogorskim tradicionalnim medijima imamo povremeno promociju nasilja, govor mržnje ili diskriminatorni sadržaj, to nije praksa koja bi u ovom trenutku zahtijevala ukidanje programa ili sadržaja", ističe ona.

Dodaje i da prate načine na koji način kablovski distributeri primjenjuju pravila Agencije u vezi sa zaštitom odreženog sadržaja.

"Nedavni događaji u Srbiji zahtijevaju posebnu pažnju javnosti, ali ne smije ići na štetu ugrožavanja slobode izražavanja. Moramo adekvatno regaovati, puka zabrana nije rješenje u bilo kom demokratskom društvu", ocjenjuje direktorica AEM-a.

Na pitanje o poštovanju pravila emitovanja tokom Dana žalosti, Bakić kaže da pravila nijesu naročito zakonski uređena, ali da su crnogorski mediji pokazali visok nivo odgovornosti i adekvatno prilagodili program. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. septembar 2023 12:56