Brod ”Palinuro” / - BAR INFO/ IVO GOJNIć
22/09/2023 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bar: Brod italijanske Ratne mornarice otvoren za građane

U luku Bar juče je uplovio jedrenjak "Palinuro", školski brod Ratne mornarice Republike Italije

Delegacija Mornarice Vojske Crne Gore sastala se danas u Baru sa delegacijom italijanskog školskog broda "Palinuro", koju je predvodio komandant broda kapetan fregate Mario Espozito.

Na sastanku je bilo riječi o jačanju tradicionalno uspješnih odnosa mornarica dvije zemlje, koji se ogledaju kroz implementaciju zajedničkih projekata, piše portal Bar info.

"Palinuro", trojarbolni barkantin, uplovio je juče u Luku Bar, gdje će ostati do 25. septembra, kada je planiran povratak u Italiju.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general Zoran Lazarević i komandant crnogorskog školskog broda "Jadran" kapetan korvete Ivan Laković posjetiće večeras brod "Palinuro".

"Palinuro" je dug 73 metra, širok 10,5 metara i ima istisninu od 1.245 tona. Ukupna površina jedara je impresivnih 2.000 metara kvadratnih, a posjeduje i dizel motor snage 2000 KS. Posadu čini 60 članova, uključujući 25 kadeta. Brod je opremljen s modernim navigacionim i komunikacionim sistemima.

Od 1955. godine, kada je porinut, do danas, brod "Palinuro" posjetio je većinu luka Sredozemlja i sjeverne Europe, prešavši ukupno oko 300 hiljada nautičkih milja. Po podacima sa sajta Ratne mornarice R. Italije, ovaj brod nosi ime po kormilaru Enejidine lađe – mitološkom Palinuru. Ovo je šesti brod u istoriji italijanske Ratne mornarice koji nosi taj naziv.

Svi zainteresovani građani će moći da posjete ovaj jedrenjak u subotu i nedjelju na Gatu 5, od 9h do 12h i od 15h do 18h.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 11:49