Болница Бар / -Драган Стоајновић
01/11/2021 u 08:39 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Баранин Миомир Петановић: Отац ми је у болници заражен короном и умро је послије 17 дана

Петановић је ангажовао адвоката због смрти оца након ампутације ноге у здравственој установи у Бару. Из барске болнице кажу да не знају како је пацијент оболио од короне, и тврде да нико од особља које брине о пацијентима није био позитиван на ковид

Син преминулог Миодрага Петановића, Миомир тврди да је његов отац оболио од короне у току болничког лијечења у барској болници, гдје је примљен због ампутације десне ноге до кољена као последице дијабетеса од којег је боловао, а након 17 дана преминуо је у овој здравственој установи.

image

Миомир Петановић

-Приватна архива

С друге стране, из болнице кажу да не знају како је овај пацијент оболио од короне, и тврде да нико од особља које брине о пацијентима није био позитиван на ковид.

Петановић је за "Дан" казао да породица још не зна узрок Миодрагове смрти, јер су га они чували од вируса кад је био у кући, те да су овим поводом ангажовали адвоката и највјероватније ће поднијети тужбу против болнице.

– Отац је 8. фебруара примљен у барску болницу, а операција је обављена 13. фебруара и све је прошло одлично. Након пет дана су му рекли да треба да иде кући иако је невјероватно да се обољели од дијабетеса, са отвореном раном, шаље на кућно лијечење и превијање. Ипак, након нашег инсистирања задржан је у болници. Операцију је обавио у то вријеме хирург Игор Каришик, данас директор болнице. Свих тих дана био сам у свакодневној комуникацији са оцем, речено је да су му сви налази добри и да рана зараста солидно. Имао је болове током ноћи, што је, како је саопштено, нормална и очекивана реакција. Већ 23. фебруара када смо се чули жалио се да му је отежано дисање и да је слабо спавао, а 24. фебруара сам добио позив да је позитиван на вирус ковид-19, и да треба да га преселе на одјељење за ковид пацијенте. Тог дана сам се и последњи пут чуо са њим путем телефона, и рекао ми је да не може да дише. То је било задње што сам чуо од њега. Дан касније, 25. фебруара, јављено ми је да је био лоше током ноћи, да бих након само пет минута добио поруку да није успио да се извуче и да је преминуо – прича Петановић.

– Последње што ми је отац рекао је да нема воде. Да ли то значи да му нико на одјељењу није могао дати да пије воде? Можда то најбоље показује однос здравствених радника према њему – каже Петановић.

Каришик: Испоштоване све медицинске процедуре

Из болнице у Бару су потврдили да је сада покојни Петановић у ту установу примљен због ампутације ноге.

– Пацијент је био хоспитализован на одјељењу хирургије барске болнице у периоду од 8. до 24. фебруара због ампутације ноге. У току хоспитализације према пацијенту се цјелокупно особље понашало са крајњом пажњом, а нарочито након сазнања да су му синови на броду. Двије особе које су биле задужене за контакт са синовима су свакодневно и благовремено добијале информације о његовом здравственом стању. Будући да је операција уредно протекла, и да се постоперативни ток нормално одвијао, то је пацијенту предложен отпуст, али је на захтјев породице задржан и даље. С појавом првих симптома ковида пацијент је одмах тестиран, и након добијеног позитивног теста премјештен је у одсјек за инфективне болести. За вријеме његовог боравка на одјељењу хирургије нико од особља, као ни пацијената, није био позитиван на ковид-19, тако да у условима епидемије не можемо прецизно знати гдје је и како дошло до инфекције. Након извршеног увида у историје болести може се закључити да се у конкретном случају поступало у складу са савременим принципима науке и струке, да су испоштоване све медицинске процедуре, и да су у току лијечења предузете све потребне мјере, којом приликом није испуштен ниједан сегмент – наводи се у одговору в.д. директора Игора Каришика Министарству здравља, што је Каришик потврдио и за "Дан".

image

Документ из болнице

Фото: Болница Бар

Како наводи, у то вријеме он и његов брат су као поморци били ван државе.

– Био је то шок за нас двојицу. Све вријеме по повратку у Црну Гору безуспјешно тражимо да нам неко објасни како је могло да се деси да се човјек којем је ампутирана нога, који није устајао из кревета чак ни до тоалета, зарази вирусом корона у установи која треба да буде најсигурније мјесто у овим тешким временима. Додатно, мој отац није могао одраније бити позитиван на ковид јер га не би оперисали, и од 8. до 12. фебруара су му урађени сви налази ради припреме за операцију. Такође нам је нејасно, с обзиром на то да је отац оперисан и 2018. године када му је одстрањен прст, а операцију је обавио, такође, доктор Каришик, и тада је остао у болници мјесец, да су сада након операције ноге најавили отпуст пет дана након операције – пита се Петановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:51