Bebbo апликација / - ИЈЗ
13/02/2022 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bebbo апликација – поуздане информације за родитеље

Апликација родитељима дјеце до шест година пружа поуздане информације о низу тема као што су здравље, исхрана, дојење, безбједност, учење у раном узрасту и позитивно родитељство. Ту су и игре које родитељи с лакоћом могу укључити у свакодневну рутину с дјецом

Апликација Bebbo, коју подржавају Уницеф, ЕУ и Институт за јавно здравље, родитељима дјеце до шест година пружа поуздане информације о низу тема као што су здравље, исхрана, дојење, безбједност, учење у раном узрасту и позитивно родитељство.

Бити родитељ вјероватно је најзахтјевнији посао на свијету и зато је битно сваком родитељу пружити подршку, јер нико више не брине о дјеци од самих родитеља. Управо из тог разлога Уницеф покреће апликацију Bebbo за родитеље дјеце до шест година. Доступна је на 12 језика, у 11 земаља овог региона, укључујући и Црну Гору, захваљујући сарадњи с Институтом за јавно здравље и Делегацијом ЕУ.

„Користим ову прилику да позовем родитеље да користе апликацију Bebbo − апликацију гдје ће на једном мјесту пронаћи систематизоване, тачне и поуздане информације које се тичу здравља њихове дјеце. Такође, позивам и колеге педијатре да информишу родитеље о покретању ове апликације и мотивишу их да је користе”, казао је директор Института за јавно здравље др Игор Галић.

image

Представљање Bebbo апликација

- LAZAR_PEJOVIC

Апликација Bebbo родитељима дјеце до шест година пружа поуздане информације о низу тема као што су здравље, исхрана, дојење, безбједност, учење у раном узрасту и позитивно родитељство. Ту су и игре које родитељи с лакоћом могу укључити у свакодневну рутину с дјецом. Ова апликација родитељима пружа и смјернице за очување њиховог благостања.

„Некада ме код дјеце брине висина и тежина, да ли је то у складу с узрастом, тако да је мени то највише помогло. На апликацији можда су најинтересантнији ти текстови попут, на примјер, дневне игре, идеја за данашњу игру. Постоји и календар вакцинације и исто пратимо када су дјеца примила вакцину, када је заказана сљедећа и можемо да ставимо подсјетник за сљедећи љекарски преглед, за сљедећу вакцину, да избјегнемо папириће и писања“, објаснила је Ивана Вукшић, једна од мајки укључених у тестирање апликације Bebbo прије њеног покретања у Црној Гори.

image

Bebbo апликација

- LAZAR_PEJOVIC

Уницеф се нада да ће ова апликација подстаћи више мајки у Црној Гори да доје, с обзиром на то да тек свака пета мајка искључиво доји своје дијете током првих шест мјесеци живота. Апликација Bebbo може подржати и више очева да се активно укључе у подизање своје дјеце у првим годинама њиховог живота, јер сада свега 40% очева читају и причају приче, пјевају, цртају и играју се са својом дјецом у овом узрасту. Путем апликације Bebbo родитељи могу обогатити своја знања о позитивној дисциплини како би избјегли физичко кажњавање, али и добити одговоре у вези с питањима која их забрињавају, а која се тичу вакцина које би дјеца требало да приме током првих година живота.

„Првих шест година прилика је која се пружа једном у животу за стварање основа за добробит дјетета током цијелог живота. Уницеф је удружио снаге с Институтом за јавно здравље и ЕУ, како би путем ове апликације одговорио на захтјев родитеља Црне Горе изражен у недавном истраживању Уницеф-а − да добијају поуздане информације о раном развоју дјетета путем мобилне апликације“, казао је Хуан Сантандер, шеф представништва Уницеф-а у Црној Гори.

Апликација Bebbo дио је ширег програма подршке који ЕУ и Уницеф реализују у Црној Гори како би помогли родитељима и старатељима да одгајају срећну и здраву дјецу.

„ЕУ с великим задовољством подржава покретање овог сјајног новог алата за родитеље, који ће им омогућити да добију одговарајуће и научне информације о првим данима родитељства, и то на црногорском језику. Ова апликација не само да нуди корисне, дјелотворне и тачне информације у вези са здрављем и развојем дјеце, већ се фокусира и на добробит самих родитеља, што је веома важно у вријеме пандемије Цовид-а-19”, казао је Ингве Енгстром, шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори.

Апликација Bebbo доступна је бесплатно на црногорском језику на свим паметним телефонима. Не садржи огласе и не прикупља никакве личне податке о корисницима. Цјелокупан садржај апликације провјерен је и одобрен од стране стручњака Уницефа и Института за јавно здравље Црне Горе.

Bebbo апликација дио је програма подршке раном развоју, чији је циљ унапређење здравља и добробити дјеце и пружање подршке родитељима и старатељима. Овај трогодишњи програм трајаће до јула 2023. године. Финансира га Европска унија, а спроводи Уницеф, у сарадњи с Министарством здравља, Министарством просвјете, културе, науке и спорта и Министарством финансија и социјалног старања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:00