Бећковић / Фото: В. Данилов, Вечерње Новости
12/09/2021 u 10:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бећковић: За митрополита Јоаникија био је спреман снајпер за литије и устоличење

Христос је у Јерусалим ушао на магарцу, а у Цетињу је своје противнике намагарчио, казао је пјесник у интервјуу за Вечерње Новости

У манастирима је још увијек сигурније- одговара академик и пјесник Матија Бећковић у свом стилу на питање због чега је било важно да устоличење и увођење у трон митрополита црногорско-приморског Јоаникија буде обављено баш у Цетињском манастиру.

- Све је прошло како Бог хоће. Испоставило се да се Врховни командант и велики стратег, који је намјеравао да то спријечи, није у Цетињу забарикадирао него зафарбао, а да је на Небо заборавио. Христос је у Јерусалим ушао на магарцу, а у Цетињу је своје противнике намагарчио- казао је Бећковић у интервјуу за Вечерње Новости. 

* Kако је из вашег угла изгледало свечано устоличење?

- Актуелни глобални насртај на православље покушао је да искористи и предсједник Црне Горе. Са својом војском забарикадирао се у Цетињу и ЦПМ и СПЦ упутио незапамћен захтјев не само у њеној историји. Митрополит Јоаникије је по ко зна који пут унио свој мир у овај најновији немир и безакоње. Придружио му се и патријарх Порфирије да нас још једном подсјете зашто су ту и због чега су неопходни. Није ли и снајпер који је споменуо патријарх Порфирије у Цетињу онај исти из кога је пуцано на Јоаникија у Београду за вријеме литија. Причао ми је да је пузећи изашао из тог ресторана. Снајпериста је био спреман да још пуца. Прилика се указала на Цетињу. Једном у намјери да прекину литије, други пут да спријече устоличење.

* Нама делује као да сте у последњем тренутку одустали од одласка у Цетињски манастир. Зашто?

- Технологија је толико напредовала да више не мораш негдје физички да будеш да би рекао оно што мислиш. А ни запаљене гуме, сузавац и каменице ме нису привлачиле. Уз то, боље је да у хеликоптеру буде што мање путника.

* Написали сте, ипак, писмо добродошлице митрополиту Јоаникију у коме, између осталог, кажете да је комунизам главни кривац за подјеле у Црној Гори. Да ли су те подјеле толико дубоке да ће бити потребно доста времена и снаге да се превазиђу?

- Један народић, како га је звао Његош, подијелио се на народичиће. На вјерне и невјерне, крштене и некрштене. Ниједног митрополита црногорског није мимоишло распеће. Светом Петру су ломили кров на кући, Његош је писао да му "дође да бјежи у Америку". После Другог свјетског рата ниједног није мимоишла та чаша. Први је митрополит Јоаникије Липовац убијен без суда и остао без гроба, а са њим и готово све свештенство Црногорско-приморске митрополије. Његов наследник Брадваревић осуђен је на дугогодишњу робију, трећи Данило Дајковић једини је против кога су организоване ђачке демонстрације, зато што су се и црква и он противили рушењу капеле на Ловћену. Kад сам питао Ћира Радовића како то да у слободарској и јуначкој Црној Гори једне једине демонстрације избију против цетињског владике, одговорио ми је: "Што се чудиш. Ниједно од оне ђеце није крштено". Четврти је био Амфилохије, који се распео са свим претходницима и све поднио као Христов херој кога су називали сотоном и пуковником Удбе.

* Шта даље после устоличења Јоаникија?

- Једино што има даље је - доброта и знање. А нема веће силе него када се споје. Шта може бити љепше него што имамо младог патријарха српског и племенитог и висног митрополита црногорског. А обојица су били спремни да се пред очима цијелога свијета жртвују за светињу своје вјере и цркве.

image
Фото: Срђан Бољевић, Архива

* Kоме су одзвонила звона у Црној Гори?

- Заустим да кажем да је одзвонило комунизму, па се сјетим да бих испао наиван ако бих и помислио да ће икад одзвонити и једном злу и да је било којем искушењу и несрећи дошао крај.

* Ових дана ви сте на неколико мјеста означени као "главни човјек који хоће да припоји Црну Гору Србији". Имате ли толику моћ?

- Kад бих то могао, грдно бих се обрукао и ја и свако мој. Су чим ли бих изашао "пред Милоша и пред друге српске витезове, који живе докле свијет траје".

* И црногорски предсједник Мило Ђукановић мало-мало па вас изазива на мегдан?

- Није ни чудо. Док је он у својим чувеним поемама славио Црну Гору, дотле сам ја на рачун Црне Горе згртао милионе.

* Шта је био повод што сте још прије неколико година написали пјесму о Јоаникију?

- Изгледа да сам још и тада лобирао да Јоаникије Мићовић постане митрополит црногорско-приморски.

* Вјерујете ли да ће митрополит Јоаникије бити достојан наследник митрополита Амфилохија?

- Амфилохије је изабрао Јоаникијa. Јоаникије је млади Амфилохије који још отвореније, храбрије и очигледније показује Амфилохијеву и своју доброту.

image
Фото: Радоје Живковић, Архива

* Приход који је остварен на вечери ваше поезије у Звездара театру дали сте митрополиту Јоаникију за обнову капеле патријарха Гаврила Дожића у Врујицима у Морачи.

- Спреман сам да стојим у Звездара театру док год могу да неком помогнем. Поготово када је ријеч о митрополиту, а потом патријарху Гаврилу Дожићу, јединој крунисаној глави неке цркве која је била заточена у нацистичком логору Дахау. Он је патријарховао кад је обновљена капела на Ловћену. Нека би и ова која се подиже на његовом огњишту у Врујцима била варница и најава да се обнови и она на Ловћену.

* И на крају, хоћете ли, и када, у Црну Гору?

- Вашем питању хоћу ли, и кад, у Црну Гору недостаје и - зашто?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:25