Бечић и Крачковић потписали Декларациjу о унапређењу диjалога између парламената и новинарских удружења / - Синдикат медија
27/11/2021 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић и Крачковић потписали Декларациjу о унапређењу диjалога о слободи медиjа на ЗБ

Само током ове године, СМЦГ регистровао jе 25 случаjева напада, приjетњи, притисака, вриjеђања или ометања новинара и медиjских радника, што jе велики броj за земљу са тако малим броjем становника, казао је Крачковић, потпредсjедник Синдиката медиjа ЦГ

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и потпредсjедник Синдиката медиjа Црне Горе (СМЦГ) Радомир Крачковић, заjедно са представницима парламената и новинарских удружења из Србиjе, Босне и Херцеговине и Сjеверне Македониjе, потписали су jуче Декларациjу о унапређењу диjалога о слободи медиjа на Западном Балкану.

Како jе саопштено из Синдиката медиjа, циљ Декларациjе jесте заjеднички рад парламената и новинарских удружења и синдиката у региону како би се унаприjедили услови рада медиjа и новинара/ки, побољшала њихова безбjедност и jачала слобода медиjа.

Потписници су се обавезали да ће заjеднички радити на побољшавању постоjеће регулативе, нарочито кривичног законодавства, у циљу jачања заштите безбjедности новинара/ки и креирања системских рjешења за обезбjеђивање сигурних услова за рад медиjских радника.

Jедан од циљева jесте и унапређење правне регулативе у области говора мржње и ширења нетолеранциjе по националноj, религиjскоj, културноj, политичкоj или било коjоj другоj основи. Такође, подршка jачању саморегулаторним механизмима и повjерења у медиjе, биће jедан од циљева сарадње потписника.

Потпредсjедник СМЦГ Радомир Крачковић казао jе уочи потписивања да jе догађаj значаjан jер покреће диjалог о побољшању услова за рад новинара/ки, али и новинарских стандарда на Западном Балкану, од чега наjвећу корист могу имати друштва и грађани.

image

Потписници Декларације

- Синдикат медија

"Само током ове године, СМЦГ регистровао jе 25 случаjева напада, приjетњи, притисака, вриjеђања или ометања новинара и медиjских радника, што jе велики броj за земљу са тако малим броjем становника. Таj негативни тренд наjвећим диjелом резултат jе снажне друштвене и политичке поларизациjе у Црноj Гори. И у том диjелу, парламентарци, као представници грађана али и супротстављених политичких опциjа, имаjу велику одговорност да утичу на смањивање продубљених подjела чиме би се омогућили и бољи услови за професионалан рад новинара“, рекао jе Крачковић.

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, казао jе да jе интенциjа наjвишег законодавног дома у Црноj Гори да он уистину буде дом свих грађана.

„Желим да повратимо повjерење грађана, а то ћемо успjети jедино у сарадњи са вама, новинарима“, поручио jе Бечић уочи потписивања Декларациjе у Скопљу.

Потписивањем Декларациjе, представници парламената у региону и новинарских удружења и синдиката сагласили су се да слични регионални догађаjи постану традициjа. Како jе саопштено из Синдиката медиjа, планирано jе да се у диjалог, у наредном периоду, поред Црне Горе, Србиjе, Босне и Херцеговине и Сjеверне Македониjе, укључе и друге државе региона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:56