Бечић се обраћа младима у Скупштини / - фото: Скупштина ЦГ
11/11/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Скупштина jе кућа чиjа су врата у сваком тренутку широм отворена за све вас

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер казао jе да су овом инициjативом жељели да покажу да се у оквиру друштвено-економског и политичког развоjа Црне Горе може оjачати и учешће младих

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер, обратили су се средњошколцима у парламенту, током другог дана едукативног програма „Симулациjа рада парламента“.

Уз оциjену да jе, поред законодавне и надзорне улоге, наjважниjи задатак Скупштине да укључи наjширу могућу jавност у процес доношења одлука, и поруку да су млади нараштаjи и будуће генерациjе они „коjе увиjек имамо на уму кад доносимо већину закона и других аката управо на овом мjесту”, казао је Бечић обраћаjући се средњошколцима додајући да jе „право задовољство бити данас у Пленарноj сали црногорског Парламента. Jош веће jе задовољство што се налазим на челу законодавног и представничког дома коjи jе ових пар дана био, вjеруjем, добар домаћин нашим средњошколцима, нашоj младости и онима за коjе сви живимо”.

- Иако се трудим да све што радим има позитивне ефекте на оне коjи су нас изабрали да их овдjе представљамо, ово jе, драга омладино, оно право – оваj едукативни програм нас, с jедне стране, у потпуности приближава грађанима а, са друге стране, омогућава вама да правите кораке у нашим ципелама и макар на тренутак осjетите да наш посао ниjе само одржавање пленарних засиjедања и дискутовање у овоj сали. Имали сте прилику да осjетите атмосферу у овом високом дому и да, притом, на конкретним примjерима, помоћу наше Службе и поjединих колега, коjима и овом приликом захваљуjем, научите корисне етапе у законодавном путу неког закона или другог акта - казао jе предсjедник црногорског парламента.

Он jе наводећи да jе „ваш ниво свиjести о ономе шта се под овим сводовима заиста догађа директно пропорционалан важности институциjе у коjоj се налазите, али и нивоу транспарентности и отворености ка вама, грађанима”, истакао и да jе, управо на фону поштовања и разумиjевања обавезе и важности укључивања наjшире могуће jавности у процес доношења одлука, то био и примарни циљ недавно одржане Скупштине грађана, на коjоj jе млађа генерациjа представника имала могућност да узме риjеч.

- Све ово ниjе случаjно, већ представља потврду наших резултата на пољу транспарентности и отворености, признатих од стране регионалних невладиних и међународних организациjа, еминентних ауторитета у овим областима - казао jе Бечић.

Предсjедник црногорског парламента jе истакао да су средњошколци учешћем у проjекту учинили част „свима нама што сте нас подсjетили на младалачку енергиjу, неисцрпни ентузиjазам и неискварену жељу да свиjет око вас, да друштвену заjедницу у коjоj живите учините бољом, љепшом, богатиjом, одговорниjом и организованиjом”, те изразио увjерење да су и кроз релизациjу самог проjекта стекли цjеловит утисак о томе колико jе   представништво грађана озбиљна институциjа и „кућа чиjа су врата у сваком тренутку широм отворена за све вас”.

- Радуjем се што ћу касниjе имати могућност да испратим завршни дио ове сjеднице, а мало сам тужан што ћу због неодложних обавеза пропустити доста тога. Но, обећавам да ће до мене, на оваj или онаj начин, сигурно доћи сви ваши предлози и сугестиjе и да ћемо наћи начин да се у односу на њих озбиљно одредимо. Jер, кога да слушамо, ако не вас? А кога да чуjемо, ако не вас? У односу на кога да се управљамо? За кога све ово радимо, ако не за вас? За кога да живимо, ако не за вас? - казао jе Бечић.

Он jе захваливши УНИЦЕФ-у на „бескраjноj подршци коjу нам пружаjу и напредноj партнерскоj сарадњи, коjа може да служи за примjер свима”, поручио да очекуjе продуктиван рад младих парламентараца, те изразио увjерење „да ћемо сви ми, посланице и посланице”, из онога што буде приказано, поручено и сугерисано током данашњег рада парламента ,,моћи доста тога од вас да научимо”.

Предсjедник jе у закључку оциjенио да би организовање програма требало да постане добра традициjа и пожелио jош jедном средњошколцима добродошлицу у Скупштину Црне Горе „вашу скупштину, ваш дом”.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер казао jе да су овом инициjативом жељели да покажу да се у оквиру друштвено-економског и политичког развоjа Црне Горе може оjачати и учешће младих.

- Економски развоj значи да ће на располагању бити и више jавних средстава за улагање у активности коjе промовишу учешће младих. На таj начин, све дjевоjчице и дjечаци у Црноj Гори имаће прилику да стичу знања и вjештине неопходне за своj грађански и политички ангажман. Ово jе нарочито битно кад jе риjеч о наjугрожениjим групама младих, попут оних коjи живе у сиромаштву, младих са сметњама у развоjу, Рома и других мањина, али и дjевоjака. Гласови наjугрожениjих често су одсутни у jавним расправама и процесима доношења одлука коjе имаjу значаjан утицаj на њихове животе - истакао jе Сантандер.

Он jе казао да, „када jе у питању политички развоj, УНИЦЕФ сматра да институциjе на националном и локалном нивоу имаjу обавезу да промовишу активно учешће младих у друштву. То значи да институциjе адолесцентима треба да пруже прилику да учествуjу у активностима коjе ће оснажити њихово поштовање различитости, правде и људских права, њихову способност да уз пуно поштовање размjењуjу различита мишљења и аргументе, као и да развиjаjу медиjску и дигиталну писменост и друге вjештине коjе су неопходне за живот у 21. виjеку. То, такође, значи да све институциjе мораjу озбиљно размотрити и одговорити на предлоге адолесцената“.

Закључивши излагање, Сантандер jе навео да УНИЦЕФ позива на повећање издваjања jавних средстава за финансирање инициjатива коjе промовишу учешће младих у Црноj Гори, како би се оjачало грађанско образовање свих дjевоjчица и дjечака, повећао степен повjерења младих у институциjе и подржао демократски развоj Црне Горе и процес њеног приступања Европскоj униjи.

Током дводневног рада ученици Гимназиjе „Слободан Шкеровић” и Средње економске школе „Мирко Вешовић” имали су прилику да се упознаjу са процесом доношења закона у свим његовим фазама. Средњошколци су симулирали рад на конститутивноj сjедници, у посланичким клубовима, рад у радним тиjелима и на пленарном засиjедању, уз помоћ Службе Скупштине.

Симулациjа рада парламента реализуjе се по први пут ове године у Скупштини Црне Горе, као резултат сарадње Едукативног центра Скупштине Црне Горе и представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори. Представништво УНИЦЕФ-а у Црноj Гори пружа финансиjску и експертску подршку у пилот фази реализациjе, након чега ће скупштински Едукативни центар сопственим капацитетима спроводити програм.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:48