/ - фото: Скупштина Црне Горе
20/08/2021 u 16:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић обишао на адаптациjи зграде Скупштине Црне Горе

Он jе изразио очекивање да ће се,успjешним завршетком проjекта адаптациjе зграде Скупштине Црне Горе, створити далеко бољи услови за рад посланица и посланика

Предсjедник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић обишао jе радове на адаптациjи зграде Скупштине Црне Горе.

Представници Службе Скупштине, коjи су задужени за координациjу радова на адаптациjи, упознали су предсjедника Бечића са чињеницом да jе риjеч о првоj већоj адаптациjи зграде Скупштине од њене изградње, након Другог свjетског рата. Изразили су увjерење да ће се по завршетку радова значаjно побољшати услови за рад посланица и посланика као и скупштинских служби те да ће зграда Скупштине бити далеко репрезентативниjи обjекат коjи ће моћи да одговори потребама  и изазовима модерног доба.

У добром диjелу небезбjедне електричне и друге инсталациjе, дотраjали подови, испуцали зидови, застраjела техника… представљали су наjвеће изазове са коjима се суочавала зграда црногорског парламента. Поражаваjућу слику наjважниjе институциjе представљала jе и чињеница да се “Глува соба” у коjоj се одржаваjу сjеднице Одбора за безбjедност и одбрану и разматраjу таjни подаци и писарница, на коjоj грађани редовно достављаjу и преузимаjу материjале, налазила у влажном, подрумском диjелу и у катастрофалном стању неиспуњаваjући ни минимум савремених стандарда. 

Предсjедник Скупштине jе упознат са динамиком радова отпочетим почетком августа, коjима jе планирана адаптациjа централног хола, холова на спратовима, радовима предузетим на уградњи савремених инсталациjа, изградњи модерне новинарске ложе, савременог приjемног одjељења писарнице, адаптациjи постоjећег Биjелог и изградњи новог салона као и свим пропратним радовима предвиђених овом фазом проjекта. 

Бечић jе изразио очекивање да ће се, успjешним завршетком проjекта адаптациjе зграде Скупштине Црне Горе, створити далеко бољи услови за рад посланица и посланика и да ће грађани имати прилику да се упознаjу са радом црногорског парламента на технолошко-иновативниjи и савремен начин. Посебно задовољство Бечић jе истакао чињеницом да jе се приликом реализациjе проjекта водило рачуна о енергетскоj ефикасности зграде коjа ће у наредном период бити примjер еколошке одрживости. Планирана изградња прве соларне електране на крову jедног парламента на овим просторима даће посебан печат нашим напорима да са наjвишег нивоа пошаљемо поруку о важности коришћења обновљивих извора енергиjе и подизању свиjести наших грађана. 

У протеклом периоду извршена jе потпуна адаптациjа два салона и Плаве сале у коjима се одвиjаjу сjеднице радних тиjела. Такође, набављена jе и наjсавремениjа роботизована опрема захваљуjући коjоj грађани Црне Горе, по први пут у историjи парламентаризма, могу да прате рад одбора путем Парламентарног канала и званичних скупштинских мрежа што jе такодjе остварење овог сазива црногорског Парламента. Завршена jе и савремено опремљена “Глува соба”, коjа сада испуњава све безбjедносне стандарде.

Проjектом адаптациjе зграде Скупштине, на коjем су радили еминентни стручњаци архитектуре, задржава се изглед и дуг времена у коjем jе настала са комбинациjом модерног и савременог коjе иде руку под руку са временом у коjем живимо, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:22