Aleksa Bečić i Zećir Ramčilović / gov.me
26/11/2023 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić-Ramčilović: Snažne i nezavisne institucije garant zaštite ljudskih prava i sloboda

Ramčilović je prepoznao napore Crne Gore na evropskom putu, ističući važnost zajedničkog rada i podrške na putu ka evropskoj integraciji

U ključnom trenutku kada Crna Gora, kao zemlja u usponu, stoji na pragu ključnih promjena, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, njena odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i evropskim integracijama postaje sve izraženija. 

U tom kontekstu, susret zamjenika premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića s ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije Zećirom Ramčilovićem, predstavlja važan korak ka produbljivanju bilateralnih odnosa i jačanju regionalne saradnje, saopšteno je iz Vlade.

Tokom ovog susreta, potpredsjednik Bečić izrazio je

- Čvrsto sam uvjeren u važnost konsolidacije demokratskih institucija i vladavine prava kao temelja za napredak i prosperitet naše zemlje - kazao je Bečić. 

Ističući značaj transparentnosti u radu državnih organa, Bečić je naglasio da je samo snažna i nezavisna pravosudna institucija garant zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ramčilović je, s druge strane, prepoznao napore Crne Gore na evropskom putu, ističući važnost zajedničkog rada i podrške na putu ka evropskoj integraciji.

- Pohvale Crnoj Gori za njene nedavne uspjehe na polju deblokade pravosuđa i unapređenja inkluzivnosti i transparentnosti važnih društvenih i statističkih pocesa kao što je popis, što šalje veoma pozitivne poruke i signale na početku mandata nove vlasti - kazao je Ramčilović.

Prisjećajući se vremena kada su obojica bili parlamentarci, ambasador je istakao da je Sjeverna Makedonija uvijek uzimala Skupštinu Crne Gore kao uzor, posebno cijeneći značajne korake koje je preduzela ka podizanju transparentnosti u svom radu, tokom predsjedavanja Bečića. Uzimajući u obzir široki opseg nadležnosti potpredsjednika Bečića, izrazio je zadovoljstvo što će baš on biti odgovoran za resore od suštinskog značaja za evropsku budućnost Crne Gore, pružajući građanima mir, stabilnost i sigurnost.

Bečić je detaljno istakao izazove s kojima se suočava Crna Gora, posebno u kontekstu brojnih nasledjenih problema i deficita u onim organima koji treba da igraju ključnu ulogu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naglasio je da, uprkos ovim izazovima, Crna Gora ostaje snažna u svojoj posvećenosti evropskim i evroatlanskim vrijednostima, te da je spremna da kao najnapredniji kandidat i prva naredna članica EU odigra i veoma važno ulogu u regionu u promovisanju pomirenja, demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Ovaj susret nije samo odraz dugogodišnjeg prijateljstva između naših dviju zemalja, već je i simbol zajedničke posvećenosti izgradnji snažnije, transparentnije i pravednije budućnosti za sve naše građane, zaključio je Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 00:24