Aleksa Bečić i Stefan Dimitrov / - FOTO: VLADA CRNE GORE
26/01/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bečić: Svjedočimo čišćenju institucija od kriminalnog i koruptivnog djelovanja i uticaja

Bugarski ambasador tokom susreta sa Bečićem preložio uvođenje direktne avio-linije Podgorica - Sofija

Uspostavljanje pune funkcionalnosti Ustavnog suda, Sudskog savjeta i Centralne banke samo su početni impuls ka uspostavljanju pune društvene stabilnosti, saopštio je Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore tokom razgovora sa ambasadorom Republike Bugarske Stefanom Dimitrovim.

Dimitrov je istakao da naša ekonomska i trgovinska saradnja ne prate političke odnose, te da "moramo jačati saradnju u turizmu, trgovini i kulturi. Kako bismo to postigli, ključno je da uspostavimo povezanost između naših glavnih gradova, posebno kroz uvođenje direktne avio-linije Podgorica-Sofija", što je Bečić podržao kao pozitivan korak.

Bečić je izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom u rješavanju ključnih unutrašnjih pitanja, naglašavajući da su izvanredni rezultati postignuti u prethodna dva i po mjeseca opravdali misiju nove vlasti - postizanje društveno-političke stabilizacije kao nužnog preduslova za sveobuhvatne reforme.

- Uspostavljanje pune funkcionalnosti Ustavnog suda, Sudskog savjeta i Centralne banke samo su početni impuls ka uspostavljanju pune društvene stabilnosti i ubrzanju evropskog puta Crne Gore. Ubijeđen sam da će ovi procesi institucionalne stablizacije i dinamiziranja evropskog puta biti krunisani u subotu izborom VDT-a nakon pet godina čekanja - naglasio je Bečić.

Ambasador Dimitrov je pohvalio odlične rezultate postignute u kratkom roku, ističući primjetnu težnju ka inkluzivnost nove vlasti dodajući da ‘‘većinska podrška kojom su u Parlamentu izglasana ključna imenovanja svjedoči da ste na dobrom putu‘‘.

Bečić je istakao značaj slobodno i mirno sprovedenog popisa stanovništva kao dokaz demokratskog napretka Crne Gore.

- Smanjenje društvene polarizacije omogućava da sve kapacitete društva usmjerimo ka ključnim pitanjima koja sve objedinjuju, kao što su ekonomija, vladavina prava i jačanje institucija. Nadamo se da ćemo nastaviti sa napretkom i u narednim mjesecima dobiti i definitvno priznanje da možemo da krenemo sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja - naglasio je Bečić.

Sagovornici su takođe istakli hrabro i uspješno suočavanje Vlade sa brojnim naslijeđenim izazovima u bezbjednosnom sektoru.

- Svjedočimo kontinuiranim hapšenjima i procesuiranja policijskih i drugih državnih službenika i funkcionera sa ciljem čišćenja institucija sisitema od nezkonitog, kriminalnog i koruptivnog djelovanja i uticaja. Takođe, vrlo je važno da unaprijedimo normativne i druge kapacitete kako bi nadležni efikasno mogli da prate životne stilove, prihode i imovinu službenika, inspektora, funkcionera širom držvnog aparata, jer od provjere i pravde mogu strahovati samo oni koji ne mogu da opravdaju svoju imovinu odnosno bogaćenje sopstvenim legalnim prihodima. Zato nam treba sistem postavljen na zdravim osnovama gdje je sve jasno i transparentno. Očekujem da će se nadležni organi sa dužnom pažnjom odnijeti i prema detaljno prezentovanom istraživačkom poduhvatu od strane MANS-a u vezi sa načinom bogaćenja bivšeg visoko rangiranog pripadnika bezbjednosnog sektora, kao i u svim drugim sličnim slučajevima‘‘, zaključio je potpredsjednik Bečić.

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:16