Алекса Бечић / - IGOR SLJIVANCANIN
19/10/2021 u 19:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Воjска показала како се гради и чува углед Црне Горе

Из Министарства су казали да jе Бечић захвалио Министарству одбране и Воjсци на свему што раде за добробит друштва, државе и народа Црне Горе

Црногорска воjска залагањем и ангажманом показала jе како се гради и чува углед, достоjанство, част и образ државе, казао jе предсjедник Скупштине Алекса Бечић.

Како jе саопштено из Министарства одбране, Бечић jе данас посjетио таj ресор и разговарао са министарком Оливером Ињац, начелником Генералштаба, бригадним генералном Милутином Ђуровићем и са диjелом чланова Колегиjума министра одбране и начелника Генералштаба.

Из Министарства су казали да jе Бечић захвалио Министарству одбране и Воjсци на свему што раде за добробит друштва, државе и народа Црне Горе.

“Jер они jесу прва линиjа одбране и они jесу наши значаjни репрезенти у међународним оквирима гдjе, врло често, бране и част и углед и достоjанство, мале, али часне и поносне Црне Горе”, додао jе Бечић.

Он jе захвалио на доприносима Воjске на европском путу Црне Горе и jачању евроатланске интеграциjе, у борби против коронавируса, и у доприносу у протеклоj љетњоj пожарноj сезони, као и на учешћу у броjним мировним мисиjама.

“Jер то jесте нешто што служи на понос нашоj земљи и што показуjе да смо заиста поуздана и кредибилна НАТО чланица, коjа се труди да у складу са своjим капацитетима, одговори свим међународно преузетим обавезама”, рекао jе Бечић.

Бечић jе упутио честитке за све те доприносе, за реформске процесе, коjи се спроводе иако постоjе изазови, иако постоjе опструкциjе у сложеноj друштвено политичкоj збиљи Црне Горе, врло често, и подметања и неутемељени напади на руководство Министарства одбране и Воjске.

Он jе истакао да Скупштина снажно подржава и охрабруjе све реформске процесе коjи значе истински jако, независно, институционално дjеловање надлежног министарства и Воjске и поручио да ће такве политике и поступања у њему увиjек имати савезника.

Бечић jе рекао да реформски процеси изискуjу тимски рад, jединство и заjедништво и заључио да jе то пут коjи води успjеху и остварењу европских циљева.

Он jе поручио да, у духу заjедништва, солидарности и одговорности треба наставити оно што jе кључни задатак, да се учини да та институциjа и црногорска Воjска буде истински изнад било коjе партиjе, нациjе, вjере.

“Да нико не буде ни привилегован, ни дискриминисан, jер тако jачамо ову институциjу, коjа само таквом снагом и таквим кредибилитетом у потпуности може одговорити свим задацима и свим црногорским изазовима“, додао jе Бечић.

Бечић jе рекао да, ако постоjи институциjа коjа истински мора да буде манифест свега онога што jе Црне Гора у малом, то jе дефинитивно Воjска Црне Горе (ВЦГ).

“Хвала вам што даjете допринос да сваки грађанин Црне Горе, заиста, коначно Воjску истински доживи професионалном и непристрасном”, поручио jе Бечић.

Ђуровић: Војска окосница одбране земље

Ђуровићем jе рекао да jе ВЦГ савремена оружана снага, прилагођена безбjедносним изазовима данашњице.

„Као таква, окосница jе сигурности и одбране наше земље, али кроз учешће у међународним мисиjама и операциjама доприноси и глобалном миру и стабилности“, додао jе Ђуровић.

Он jе подсjетио да jе много тога урађено на пољу модернизациjе ВЦГ, али и да jе то процес коjи се никада не завршава, те да ће се наставити улагања и jачање капацитета Воjске.

„Као оружана снага одговорне НАТО чланице, активно радимо на испуњавању обавеза из НАТО агенде, остваривању циљева способности и учествуjемо у командним структурама Алиjансе“, поручио jе Ђуровић.

Он jе навео да jе намjера да ВЦГ буде и дио Борбене групе ЕУ, пружаjући тако подршку нашоj земљи на путу ка чланству.

ВЦГ ће, како jе казао Ђуровић, остати посвећена испуњавању свих своjих задатака, улажући и даље у сваког поjединца, али и систем одбране.

„Поносан сам на досадашња постигнућа, вjеруjући да ћемо и даље достоjно и успjешно извршавати све задатке коjи су пред нама“, казао jе Ђуровић.

Бечић jе поручио да ће бити на располагању и давати допринос процесима, и као предсjедник Супштине и као члан Савjета за одбрану и безбjедност.

Бечић jе казао да jе ту, да се заjеднички боре и афирмишу све оне вриjедности на коjима Црна Гора треба да почива.

“Турбулентна друштвено политичка времена буду и прођу, али то не треба да дотиче институциjе какве су Министарство одбране и ВЦГ. Хаjде да их сваким даном jачамо, jер jака ВЦГ и jако Министарство одбране су претпоставке jаке и стабилне Црне Горе“, казао jе Бечић.

Ињац jе истакла да jе Бечић имао прилику да се упозна како се у Министарству и Воjсци предано и студиозно ради на испуњавању наших обавеза као чланице НАТО.

„Велики jе броj активности, планова и проjеката коjи се на дневноj основи унапрjеђуjу, а била нам jе част да и Ви то видите и да нам са позициjе члана Савjета за одбрану и безбjедност, као и предсjедника парламента, у наредним активностима свесрдно пружите подршку и разумиjевање“, казала jе Ињац.

Ињац jе поручила да се нада да ће заjедничка сарадња бити jош боља у наредном периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:47