Tatjana Begović / - FOTO: RTCG SKRINšOT
05/04/2023 u 13:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Begović: Intenzivirati rad na slučajevima torture

Iz Kabineta VDT-a su saopštili da je Begović u određenim predmetima preduzela konkretne radnje o kojima, zbog prirode postupaka, u ovoj fazi ne mogu saopštiti detalje

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca svih državnih tužilaštava da hitno intenziviraju rad u predmetima policijske torture i da Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) dostavljaju kvartalne izvještaje o postupanju, prenosi MINA.

Ona je u pismu rukovodiocima državnih tužilaštava navela da je neophodno da, u tim predmetima, sve mjere i radnje preduzimaju u kontinuitetu kako bi u što kraćem roku bili pribavljeni dokazi u cilju utvrđivanja postojanja elemenata bića krivičnog djela i obezbijedila identifikacija eventualnih učinilaca krivičnih djela.

Iz Kabineta VDT-a su saopštili da je Begović u određenim predmetima preduzela konkretne radnje o kojima, zbog prirode postupaka, u ovoj fazi ne mogu saopštiti detalje.

-Begović je podsjetila da je i u prethodnom periodu VDT ukazivalo na neophodnost preduzimanja mjera i radnji u cilju postizanja hitne, nezavisne i djelotvorne istrage u svim slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede ljudskih prava garantovanih članom tri Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda-kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na neophodnost hitne, nezavisne i djelotvorne istrage ukazivano je naročito u slučajevima kada je krivično djelo - zlostavljanje, mučenje, teška tjelesna povreda, učinio policijski službenik, odnosno službenik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:00