foto: vrhovni sud / - FOTO: VRHOVNI SUD
01/07/2022 u 10:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Besplatna pravna pomoć dragocjena i studentima i ranjivim grupama

Posjeta je realizovana u okviru aktivnosti iz projekta ENEMLOS, u kojem je Vrhovni sud Crne Gore, zajedno sa drugim pravosudnim organima partnerska institucija, dok je Pravni fakultet u Podgorici glavni koordinator projekta

Klinike za besplatnu pravnu pomoć  pri fakultetima, odličan su način spajanja teorije i prakse. Studentima omogućavaju da aktivno učestvuju u pripremi sudskih postupaka i na taj način stiču znanje i praksu, a ranjivim kategorijama društva pružaju značajnu pomoć, ocijenjeno je tokom posjete profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Vrhovnom sudu Crne Gore.

Posjeta je  realizovana u okviru aktivnosti iz projekta ENEMLOS, u kojem je Vrhovni sud Crne Gore, zajedno sa drugim pravosudnim organima partnerska institucija, dok je Pravni fakultet u Podgorici glavni koordinator projekta.

„Za sticanje pravničkih znanja i vještina važna je edukacija kroz simulaciju suđenja, analizu sudske prakse i mentorstva pri izradi mišljenja“, kazala je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr Vesna Vučković, iskazavši zadovoljstvo zbog činjenice da  mladi ljudi preuzimaju štafetnu palicu u pomoći ranjivim kategorijama lica kojima je ona potrebna.

Klinika za besplatnu pravnu pomoć na Pravnom fakultetu u Podgorici   počela je sa radom krajem maja ove godine. Za potrebe klinike, koja radi cijelog dana, pomoću sredstava iz ENEMLOS projekta adaptirane su prostorije, nabavljena vrijedna oprema, kao i 8 hiljada knjiga pravne tematike.

Prof. dr Biljana Đuričin kazala je da se za rad u Klinici prijavilo 35 studenata, čiji motiv je prevashodno bio sticanje prakse, a ne dobijanje dodatnih bodova prilikom ocjenjivanja.

„Ubuduće, prlikom izrade mišljenja na zahtjev stranke iz ranjivih kategorija, studentima će mentori biti iz sudstva, Advokatske komore, Komore javnih izvršitelja, Notarske komore, Centra za alternativno rješavanje sporova i Državnog tužilaštva“, kazala je Đuričin.

Ona je najavila i formiranje Centra za pravne klinike, koji bi obuhvatio sve pravne fakultete u Crnoj Gori.

Đuričin je posjetila i na izuzetnu saradnju koji Pravni fakultet u Podgorici ima sa Vrhovnom sudom još od 2004. godine.

Tokom sastanka, konstatovano je da je hrvatski model klinike za besplatnu pravnu pomoć, najprihvatljiviji za Crnu Goru.

Rukovodilac Pravne klinike na Pravnom fakultetu u Zagrebu prof. dr Alan Uzelac, kazao je da je ova praksa u Hrvatskoj zaživjela 2010. godine,  nakon što je dvije godine ranije  usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

„Klinika trenutno radi oko hiljadu predmeta po semestru, a od osnivanja pomogla je u predmetima skoro 15 hiljada građana. Sada je postala praksa da čak i sudovi strankama preporučuju korišćenje besplatne pravne pomoći Klinike“, istakao je Uzelac.

On je naglasio i da su pravni fakulteti u Osjeku, Splitu i Rijeci takođe formirali ovakve klinike.

Sagovornici su ocijenili i da će iskustvo Hrvatske biti značajno  za Crnu Goru prilikom izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Podsjetimo, ENEMLOS je jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:57