/ SA SASTANKA
30/09/2022 u 14:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bez implementacije mjera upitno vodosnabdijevanje naredne sezone

U susret ljetnjoj sezoni 2023. održan satanak u Ministarstvu ekologije

U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 26.09.2022. godine, održan je sastanak između predstavnika ovog Ministarstva, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za vode i DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“. Tema sastanka bila je obezbjeđenje uslova za nastavak aktivnosti na rješavanju problema smanjenja izdašnosti izvorišta ,,Bolje Sestre“ i obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja za ljetnju sezonu 2023. godine.

- Predstavnici DOO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, izložili su  izazove sa kojima se susreću prilikom upravljanja regionalnim vodovodnim sistemom, posebno kada je u pitanju trend pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre, ali i implementacija kratkoročnih mjera za zahvatanje dodatnih količina vode za ljetnju sezonu. Ukazali su da će bez implementacije predmetnih mjera biti dovedena u pitanje urednost vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja u toku turističke sezone 2023. godine. Poseban akcenat je stavljen na stvaranju formalnih i suštinskih pretpostavki za  realizaciju kratkoročnih mjera za zahvatanje dodatnih količina vode, odnosno  za izradu privremenog nasipa u koritu rijeke Morače, kao i  nabavku i ugradnju postrojenja za prečišćavanje vode, kojim bi se zahvatala voda iz neposredne blizine izvorišta ,,Bolje Sestre“ , koje bi bilo instalirano u postojećem objektu- navodi se u saopštenju.

Pored navedenih, pokrenuto je i više tema koje se tiču sprečavanja negativnih uticaja  kako na izdašnost vodoizvorišta tako i na kvalitet vode, kao i za stvaranje pretpostavki za  uspješno funkcionisanje Regionalnog vodovoda.

Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma , Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za vode su izrazili spremnost da se u punom kapacitetu uključe u rješavanje predmetnih pitanja, uz konstataciju da se radi o pitanju koje je od državnog značaja.

- U tom pravcu su postignuti konkretni dogovori kako bi se pristupilo rješavanju navedenih problema. Izdavanje urbanističko tehničkih uslova, izrada tehničke dokumentacije i dobijanje neophodnih saglasnosti za realizaciju kratkoročnih mjera je jedan od prioritetnih zadataka kome će navedeni subjekti ozbiljno i u najkraćem roku pristupiti. Stalna komunikacija i kordinacija u radu su pretpostavke za uspješno rješavanje navedenih problema i obezbjeđivanja neophodnih količina vode kako u narednoj ljetnoj sezoni tako i dugoročno, jedan je od zaključaka sastanka- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:37