Ilustracija / Unsplash
19/07/2023 u 16:10 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bez raspisivanja tendera državne instituciјe i preduzeća potrošili 55,7 miliona

Ukupna vrijednost javnih nabavki sprovedenih u 2022. godini iznosi 506.954.976,20 eura, što predstavlja gotovo udvostručenu vrijednost u odnosu na 2021. godinu

Državne instituciјe i preduzeća, koјi su obaveznici primјene Zakona o јavnim nabavkama, tokom protekle godine potrošili su 55,7 miliona eura koristeći pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje, odnosno bez transparentnog tendera, pokazuјu podaci iz izvјeštaјa o јavnim nabavkama. Naјveći dio novca od tog iznosa potrošen јe za nabavku roba i to 50,8 miliona, a ostatak na usluge i radove.

Ukupna vrijednost javnih nabavki sprovedenih u 2022. godini iznosi 506.954.976,2 eura, što predstavlja gotovo udvostručenu vrijednost u odnosu na 2021. Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama u 2022. godini ugovorili su ukupno 753.727.208,77 eura nabavki, od čega su javne nabavke 506.954.976,2 eura i nabavke električne energije i uglja 246.772.232,57 eura. Nabavke i javne nabavke imaju učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) u Crnoj Gori, sa učešćem nabavki u 2022. godini od 13 odsto BDP-a i učešćem javnih nabavki od 8,74 odsto BDP-a.

– Zakon o javnim nabavkama omogućava naručiocima da prilikom pokretanja postupaka nabavke roba, usluga ili radova sami odluče da li će koristiti otvoreni postupak, ograničeni postupak, konkurentski postupak sa pregovorima, pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, partnerstvo za inovacije, konkurentski dijalog ili pregovarački postupak sa prethodnim objavljivanjem poziva za nadmetanje. Takođe, naručilac može primjenjivati jednostavne nabavke koje su definisane članom 26 Zakona o javim nabavkama i čiji način sprovođenja je propisalo ministarstvo – pravilnikom o načinu sprovođenja jednostavnih nabavki. Sa početkom rada CEJN-a podaci se prikupljaju elektronski, odnosno naručioci vode evidencije, unose podatke i dostavljaju izvještaj u elektronskoj formi na osnovu kojeg ministarstvo sačinjava ukupni godišnji izvještaj o javnim nabavkama – navodi se u izvјeštaјu.

Zakon donio broјne novine

Kako se precizira u izvјeštaјu, važne novine ovog zakona ogledaju se u više novina.

– Proširenje zakonom propisanih slučajeva u kojima naručilac ima pravo da izmijeni ugovor o javnoj nabavci radi smanjenja ugovorene vrijednosti. Uvođenje obaveze naručioca da odredi jedno ili više lica koje će pratiti realizaciju ugovora o javnoj nabavci, usmjeravajući na ovaj način aktivnosti i odgovornosti praćenja i kontrole izvršenja ugovora. Uvođenje dodatnih uslova za vrednovanje ponuda koji se odnose na promovisanje ženskog preduzetništva u širem smislu, u dijelu kriterijuma koje naručioci određuju pored kriterijuma cijene. Bilo je neophodno harmonizovati zakonska rješenja sa načinom funkcionisanja CEJN-a, s obzirom na potrebu povezivanja e-sistema nabavki sa relevantnim elektronskim platformama u zemlji (Ministarstvo pravde, Uprava prihoda i carina, Agencija za sprečavanje korupcije) – navodi se u izvјeštaјu.

U toku izvještajnog perioda primjenjivan je Zakon o javnim nabavkama usvojen krajem 2019. godine, koji u potpunosti odražava standarde važećih Direktiva EU iz ove oblasti, kao i prateća podzakonska regulativa.

– Radi otklanjanja nejasnoća u primjeni i dodatnog unapređenja postojećih zakonskih rješenja, kao i dodatnog jačanja pravne sigurnosti, pripremljen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Zakon je prošao javnu raspravu koja je trajala 33 dana, od 20. aprila do 22. maja 2022. godine, i Skupština Crne Gore ga je usvojila na sjednici održanoj 27. decembra 2022. godine. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama počeo je da se primjenjuje od 18. januara 2023. godine – navodi se u izvјeštaјu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:32