/ Илустрација архива Дан
14/11/2021 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Биометрију ЦГ пасоша не препознају системи неких држава

Из МУП-а, с друге стране, поручују да нијесу имали таквих притужби, те да наши пасоши прате највише међународне стандарде и технолошка достигнућа

Биометрију црногорског пасоша не препознају системи на неким међународним границама, што наше грађане доводи у непријатну ситуацију, пише РТЦГ. Кажу да, осим што на улазак у те државе чекају сатима, након додатне провјере подаци се уносе ручно. Из МУП-а, с друге стране, поручују да нијесу имали таквих притужби, те да наши пасоши прате највише међународне стандарде и технолошка достигнућа.

У пасошу Едина Крнића оцртани су печати стотину тридесет држава свијета. Ипак, због неких од њих добро је запамтио прелазак границе.

- На многим границама чекам сатима, на једном од посљедњих путовања. Иако сам 3 пута био у Перу, сви Европљани прођу послије минут два. Ја сам на уласку у Перу остао сат и по два зато што вјероватно њихов систем не препознаје биометрију нашег пасоша иако ће сваки полицајац рећи виза не треба- казао је Крнић.

У оваквим ситуацијама када биометрију нашег пасоша не препознаје систем, Един каже долази до непријатних ситуација.

- Осјећате се безвезе, склоне вас тамо сви вас гледају, помислиће да сте криминалац. Онда морам да идем у другу канцеларију да се подаци из мог пасоша ручно уносе подаци из мог пасоша, слично ми се дешавало у другим афричким државама Зимбабвеву- објашњава Крнић.

Црна Гора у појединим државама још се заводи као заједница Србије и Црне Горе или чак Југославија.

- Црногорски држављани не знају како да изваде визу за Оман, нема нас у систему и ми смо једина држава Европе која није унесена у систем Омана, а ми са Омана немамо проблема правне природе, такође за Бахреин, за Кувајт једина смо земља из Европе којима је потребна виза за те земље- истакао је Крнић.

Министарство унутрасњих послова није до сада имало сличне притужбе грађана и кажу да издавањем пасоша иии генерације Црна Гора прати међународне нормативне стандарде и технолошка достигнућаје у издавање идентификационих докумената.

- Директорат за управне послове, држављанство и странце, у чијој јенадлежности издавање пасоша, није у посједу информација наведених у питању, те сходно наведеном и у недостатку прецизнијих и ближих детаља о конкретним ситуацијама, не можемо доставити изјашњење, а узимајући у обзир да исто може бити посљедица техничке грешке или тренутних проблема са системом у наведеним земљама, или евентуалног оштећења пасоша- наводи се у саопштењу МУП-а.

Един вјерује да су то ситни техничко административни проблеми чијим би елиминисањем умногоме било олакшано путовање насим грађанима.

- Онако дате пасош прођете као господин и узивате у тој држави- каже Крнић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:40