Siniša Bjeković / - OMBUDSMAN
23/01/2023 u 12:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjeković: Novinari izloženi najučestalijim i kontinuiranim opstrukcijama rada i napadima

I dalje se dešava da građani neke probleme riješe brže i efikasnije posredstvom medija, nego institucija sistema, što se mora mijenjati, kaže ombudsman

Unapređenje uslova rada novinara i veće poštovanje za ulogu i doprinos koji svakodnevno daju u rasvjetljavanju i razumijevanju društveno-političkih prilika u zemlji, neophodni su preduslovi za dugoočekivano poboljšanje slobode medija u Crnoj Gori, kaže u čestitki ombudsman Siniša Bjeković.

Čestitajući Dan novinara Crne Gore, institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ukazuje na neprihvatljivo veliki broj različitih vrsti pritisaka i napada na medijske djelatnike i u prethodnoj godini.

- Novinarstvo je jedna od profesija čiji predstavnici su izloženi najučestalijim i kontinuiranim opstrukcijama rada i napadima u vršenju službene dužnosti, što zahtijeva bolji sistemski odgovor nadležnih državnih organa.

Na ovaj dan važno je podsjetiti da odgovorni pojedinci u sistemu javne uprave ali i privatnom sektoru, treba da postupaju transparentno i pruže odgovore na pitanja i teme kojima novinari odluče da se bave, jer na taj način jačaju kredibilitet sopstvenog poslovanja i utiču na razumijevanje javnosti za posao medija - navodi Bjeković.

Ističe da iz ugla institucije Zaštitnika, nije prvi put da ukazuju na važan doprinos novinara u otvaranju brojnih pitanja koja su uticala na unapređenje ljudskih prava i sloboda u mnogim aspektima, kako pojedinaca, tako i cijelih zajednica.

- Takođe, i dalje se dešava da građani neke probleme riješe brže i efikasnije posredstvom medija, nego institucija sistema, što se mora mijenjati. Zabrinjava ocjena strukovnih udruženja, kakvo je Sindikata medija, da su uslovi rada medijskih radnika „često ponižavajući“, sa platama ispod državnog prosjeka, u polarizovanim kolegijalnim odnosima, suočeni sa pritiscima, cenzurama i autozenzurama. Zbog situacije na koju ukazuju sami novinari, ali i svi relavatni domaći i međunarodni subjekti koji prate stanje u ovoj oblasti, institucija Zaštitnika daje podršku za donošenje Granskog kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost kao i usvajanje Medijske strategije i novih medijskih zakona u ovoj godini.

I ovom prilikom pozivamo zaposlene u medijima da svoj doprinos daju poštovanjem pravila struke, jer odgovorno i profesionalno novinarstvo zasigurno utiče i na ukupnu atmosferu u društvu, posebno u situacijama kao što su izborni ciklusi i slični događaji, koje javnost prati s povećanom pažnjom i očekivanjima - navodi Bjeković u čestitki povodom Dana novinara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 05:25