Америчка амбасадорка Џуди Р. Рајнке са омбудсманом Синишом Бјековићем / - Канцеларија Омбудсмана
21/05/2022 u 08:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјековић са Рајзинг Рајнке: Радимо на сузбијању подјела, предрасуда, стигми и стереотипа

Веома је важно да вратимо младе у фокус, да градимо генерације са новим стандардима и циљевима, како би избјегли матрице понашања засноване на подјелама, рекао је омбудсман

Све реформе које воде напретку црногорског друшва морају бити базиране на поштовању и заштити људских права да би биле одрживе и  ефикасне, саопштено је на састанку омбудсмана Синише Бјековића и Њ.Е. амбасадорке Сједињених Америчких Држава Џуди Рајзинг Рајнке.

Заштитник Бјековић представио је организациону структуру и начин функцинисања институције, наводећи да велику сатисфакцију представља када се повреде права грађана отклоне у току вођења поступка.

„У Црној Гори и даље је доста подјела, предрасуда, стигми и стереотипа, које оптерећују наше друштво. Задатак свих институција система и нас независних институција јесте да радимо на сузбијању тих појава. Веома је важно да вратимо младе у фокус, да градимо генерације са новим стандардима и циљевима, како би избјегли матрице понашања засноване на подјелама“, рекао је омбудсман.

Он је указао на важност међународних извјештаја у области људских права и владавине права у Црној Гори, за независан и реалан преглед стања ствари, наводећи примјер америчког Стате Департмента.

Током посјете институцији Заштитника, амбасадорка Рајнке исказала је поштовање за рад Омбудсмана у Црној Гори, указујући на важну улогу у заговарању једнаких права за све грађане.

„Примјећујемо врло позитиван утисак који оставља рад Омбудсмана у јавности и охрабрујемо даље јачање позиције ваше институције, која има централну и важну улогу у заштити и промоцији људских права грађана, као темељним вриједностима демократских друштава“, казала је она.

Амбасадорка Рајнке сматра да је заштита људских права и слобода и даље врло осјетљива у земљама региона, те да треба унапрјеђивати разумијевање и прихватање улоге омбудсмана од стране органа извршне власти, првенствено у погледу поштовања упућених препорука, указивања и мишљења.

Саговорници су сагласни да су потребне додатне и континуиране активности за сузбијање расизма и да треба гласно говорити о свим инцидентима и негативним примјерима, којих је нажалост било у протеклом периоду.

Такође су сагласни да је потребно радити и на уједначавању праксе надлежних органа у примјени стандарда људских права.

Састанку су у име Амбасаде САД-а  присуствовале и политичко-економска савјетница Sarah Krech и политичко-економска асистенткиња, Милена Лабовић као и савјетнице Омбудсмана Јована Ђуровић и Милана Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:44