Успјешна промоција у Сарајеву / - Фото: ФАЦТО
03/07/2022 u 18:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjelica: Na Univerzitetu Crne Gore se kontinuirano gaze Statut, akademska prava i slobode

Kako je istakao, odluke, umjesto Vijeća, sam predlaže vd dekan prema organima UCG. Članovi Vijeća, kako dodaje, o istima jedino mogu da glasaju ZA ako su saglasni, ali bez ikakvog prava bilo kakvog predlaganja

Na organima Univerziteta Crne Gore se kontinuirano u produženom trajanju donose odluke suprotno Statutu UCG. Iz tog razloga  se više niko i ne sjeća kad  je održana poslednja redovna sjednica Vijeća, a  za poslednjih godinu dana na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje bilo ih nekoliko, saopštio je preofesor Duško Bjelica.

- Uzaludno su članovi Vijeća u većinskom broju tražili  zakazivanje sjednice. To im je zagarantovano Ustavom i Statutom UCG, a na  više od 20 pisanih zahtjeva se oglušavalo. A na tim zahtjevima je bilo potpisano od 14 pa do 9 od ukupno 15 članova Vijeća. A dovoljno je statutarno i 1/3 članova Vijeća da zatraži sjednicu, naveo je on.

Kako je istakao, odluke, umjesto Vijeća, sam predlaže vd dekan prema organima UCG. Članovi Vijeća, kako dodaje, o istima jedino mogu da glasaju ZA ako su saglasni, ali bez ikakvog prava bilo kakvog predlaganja.

- Na taj način kontinuirano se sprovodi pritisak da se samo i jedino može glasati o predlozima vd dekana,  koji je inače nametnut prije više od godinu dana od strane UOUCG , od kad i traje vd stanje. Na taj način je dezavuisano Vijeće fakulteta koje jedino ima pravo na donošenje akademskih odluka i to  kolektivno većinskim brojem. Ipak, članovi Vijeća uskraćeni su da bilo što predlože jer već četiri mjeseca nije održana redovna sjednica Vijeća.Na taj način jedan čovjek u liku vd dekana Rašida Hadzića  upućuje pisama nadležnim organima UCG na odlućivanje bez odluka ili predloga Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG iz Nikšića, poručio je Bjelica. 

Prema njegovim riječima, Senat  UCG, nažalost, po istima odlučuje suprotno članu 64.Statuta UCG i na taj način pokazuje visok stepen sadejstva u nezakonitostima.  

 - Plan organizacije nastave za studijsku 2022/23. godinu na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje je Senat UCG usvojio bez odluke Vijeća. Senat UCG je bez odluke Vijeća raspisao i Interni oglas na UCG za angažovanje nastavnika na pojedinim nastavnim predmetima, takođe suprotno Statutu UCG. Uputio sam zahtjev Senatu sa obrazloženjem da te odluke poništi i da o njima prethodno, shodno Statutu UCG raspravlja Vijeće . Da li je akademski da nam se šalju mejlom naručene odluke, koje su nam bez saznanja i rasprave podmetnute, servirane i  ponuđene da o njima glasamo na elektronskim sjednicama bez prava diskusije, bez prava na mišljenje, bez prava na predlaganje, bez prava da mislimo svojom glavom i sa samo jednom mogućnošću da podržimo tuđe mišljenje iz tuđe glave. Ma kakvo ono bilo i o čemu se radilo to je naša jedina mogućnost na brojnim sjednicama- objasnio je on.

Bjelica je istakao da se formiraju komisije koje dalje "'rade'' po nezakonitim odlukama u kojima nije učestvovalo Vijeće fakulteta.

- Na taj način, prema Senatu UCG se šalju dokumenta koja nijesu dobila saglasnost na Vijeću i kao takva nijesu mogla biti poslata u regularnoj proceduri na odlučivanja , a Senat je donosio odluke po istima. Na interni konkurs, pa čak i na eksterni konkurs za izbor u akademska zvanja na javni tender stavljeni i predmeti na kojima sam biran u zvanje redovnog profesora na neodređeno vrijeme i o čemu posjedujem ugovor o radu - dodaje.

Bjelica ističe da su to presedani kakvih nema u uporednoj praksi i suprotni članu 92.Statuta UCG.

- Članovi Vijeća su uskraćeni  da razgovaraju i odlučuju o akademskim pitanjima i slobodama, da stručno većinski donose odluke što i jeste misija nastavno naučnog  Vijeća . To traje više od godinu dana o čemu svjedoče brojni dopisi. Pitam se, da  li na UCG ima ijedan drugi fakultet koji nema svoje predstavnike u organima UCG. Nema , jer Vijeće ne može da donese odluku o svojim predstavnicima u Senatu i Strukovnom vijeću za društvene nauke UCG - naglašava on,

Tvrdi da se vrši pritisak sa UCG i nude kadrovska rješenja sa UCG koja bi bila po mjeri rektorata UCG i njegovog ''domaćina''. 

- Vd stanje se održava vještački jer od novembra mjeseca 2021.godine  kada je prekinut konkurs za dekana, novi konkurs je tek raspisan prije desetak dana u drugoj polovini juna 2022.godine. Zasto se čekalo skoro sedam mjeseci. Zato da bi se i dalje sa rektorata upravljalo Fakultetetom za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću. Prema trojici kolega koji treba da izaberu u više zvanje uz permanentno kršenje člana 88 . Statuta UCG, i to na način da se konkurs nije raspisao najmanje šest mjeseci prije isteka prethodnog izbora u zvanje i da procedura još uvijek nije okončana, bez obzira na sve rokove utvrđene Statutom UCG-a. To je ciljno rađeno da eliminišu iz bilo kakvih kandidatura za organe UCG. Drugima se svakodnevno traže isljedničke izjave na osnovu poručenih ''depeša'' koje su sve bez akademska štiva - navodi on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:16