Благота Митрић / -
31/05/2022 u 19:17 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Благота Митрић се пријавио за члана Судског савјета

За члана Судског савјета из реда угледних правника може бити бирано лице које има петнаест година радног искуства на правним пословима, ужива лични и професионални углед и није осуђиван за кривична дјела

Бивши предсједник Уставног суда и професор уставног права др Благота Митрић пријавио се на јавни позив скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу, за избор четири члана Судског савјета из реда угледних правника. Ову информацију је "Дану" потврдио Митрић, истичући да је пријаву предао јуче.

Одбор је 24. маја расписао јавни позив за избор четири члана Судског савјета из реда угледних правника, а рок за пријављивање кандидата је 15 дана.

За члана Судског савјета из реда угледних правника може бити бирано лице које има петнаест година радног искуства на правним пословима, ужива лични и професионални углед и није осуђиван за кривична дјела која чине судије недостојним за обављање судијске функције.

Иначе, проф, др Благота Митрић је завршио Правни факултет у Београду 1968. године, магистрирао је десет година касније, а докторирао је 1983. године. Радио је на Правном факултету у Подгорици од 1974. до 2010. прошавши све од асистента до редовног професора, као и по два мандата продекана и декана. У том периоду је од 1993. до 2002. радио у Уставном суду као судија и предсједник суда, а након тога је био на функцији судије Суда Србије и Црне Горе од 2004. до 2006.

Конференција судија 10. јуна

Одбор је 16. маја тек за 15. јун био заказао сједницу тог скупштинског тијела са тачком дневног реда – утврђивање текста јавног позива за избор четири члана Судског савјета из реда угледних правника али је касније на сједници тог тијела усаглашен текст позива и донијета одлука да се јавни позив за угледне правнике распише 24. маја.

Вршитељка дужности Врховног суда Весна Вучковић је за 10. јун, тачно 30 дана прије истека мандата актуелних чланова, заказала Конференцију судија на којој ће се бирати чланови Судског савјета из реда судија, а већ је и утврђена листа кандидата за које ће све судије и предсједници судова, тајним гласањем бирати четворо представника.

Аутор је уџбеника Међународно приватно право у двије књиге – Општи и Посебни дио, двије књиге правних есеја "Живот и право", "Трагом државног идентитета", "Примјери права и неправде" и др...

Одбор за политички систем, правосуђе и управу, у јавном позиву прецизира да се пријаве са комплетном документацијом достављају у затвореној коверти писарници Скупштине или путем поште. Листа пријављених кандидата биће објављена на интернет страници Скупштине Црне Горе и доступна јавности најмање десет дана од дана објављивања, пише у јавном позиву, који је потписао предсједник Одбора Момо Копривица.

Овим позивом, направљени су правни кораци да се послије четири године неуставног рада актуелног састава Судског савјета коначно изабере нови сазив најважнијег тијела унутар судске гране власти, које је надлежно да обезбиједи независност и самосталност судова и судија али и да се бави свим изборима, напредовањем, дисциплинским и етичким поступцима, али и разрјешењем судија...

У актуелном сазиву Судског савјета сједе угледни правници, који су изабрани још 2. јула 2014. године и којима је готово прије четири пуне године истекао мандат, док члановима тијела из правосуђа 10. јула истиче четворогодишњи мандат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:49