Богољуб Карић / - РТВХН
07/02/2022 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Богољуб Карић мијења годину рођења: Желим да сам 1974. годиште!

Нико осим Бога нема право да одређуjе до када ћемо бити на овом свијету, до када ћемо радити и стварати, казао је Карић

Бизнисмен Богољуб Карић тражи од надлежних органа да му промијене годину рођења и упишу да jе 20 година млађи! Како каже, стање његових крвних судова доказуjе да jе способан да живи као далеко млађи човјек, преноси Курир. 

Наиме, у сарадњи са своjим адвокатским тимом, Карић jе градскоj управи града Крагуjевца предао захтјев за промену године рођења у документима, а све како би умјесто 17. jануар 1954. у његовоj личноj карти стаjала 1974. година.

У званичном саопштењу за jавност Карић наводи да jе на своj 65. рођендан градскоj управи града Крагуjевца, као надлежном државном органу, поднио захтјев за доношење одлуке о промјени уписа податка о "чињеници његовог рођења", тако што ће се утврдити да jе рођен 17.01.1974. године у Пећи, а не 17.1.1954. године како jе уписано у матичноj књизи.

Захтев jе, каже, заснован на важећим законима и неспорним чињеницама, а разлози за подношење захтјева нису само личне природе.

Напротив, "као jединствена личност у савременоj српскоj историjи", како каже у саопштењу, "Богољуб Карић неуморно промовише човјекољубље", па jе и таj захтјев поднио у име свих, коjи се без обзира на године живота осећаjу способним да раде и буду "посвећени добробити не само своjе породице, као наjсигурниjег мјеста, него и друштва као цјелине, коjи не желе да се пензионишу и буду на терету буџету Републике Србиjе, Фонду пензиjског и инвалидског осигурања и Фонду здравственог осигурања, коjи не желе права из тих фондова, да не би умањили средства, коjа би припала другим људима, коjима су стварно потребна".

Како се додаjе у захтеву коjи jе његов адвокатски тим званично и упутутио Граду Крагуjевцу, Карић jе захтјев поднио у име свих људи коjи као и он мисле да "човјек никада ниjе стар, док год се осећа младим и способним да ради" и да нико осим Бога нема право да одређуjе до када ћемо бити на овом свијету, до када ћемо радити и стварати и да закони коjи човека само због датума рођења проглашаваjу старим и неподобним за рад мораjу да се мијењаjу, а до тада и након тога, свако треба да има право да се размотри његов захтјев, као што jе захтев Богољуба Карића.

Бизнисмен jе своj захтев предао 17. jануара 2022, а у образложењу се, поред законске потпоре, наводи и да би Богољуб Карић према податку да jе рођен 1954. године, био стар човјек, што "не одговара његовом личном стању".

- У матичну књигу рођених у општини Пећ уписан jе податак да jе Богољуб Jанићиjа Карић рођен 17.1.1954. године. Према том податку, а сходно прописима Републике Србиjе, Богољуб Карић би на дан подношења овог захтева био стар човјек, са свим правима старог човјека, а без икаквих обавеза према држави, што не одговара стварном личном стању Богољуба Карића и ниjе у складу са наведеном одредбом члана 194 Устава Републике Србиjе - наводи се у захтеву коjи jе Карићев тим послао наделженима у Крагуjевцу.

Старење jе, како образлажу, вријеме у коме виталне функциjе почињу да опадаjу, а интелектуалне и сексуалне снаге да се умањуjу. Према светскоj здравственоj организациjи старошћу се сматра време између 75. и 90. године, док у Србиjи те временске одреднице нема, него се старима сматраjу сви стариjи од 65 година.

Та граница старости од 65 година, што jе и време за "старосну" пензиjу jе, како се наводи, у супротности и са Законом о раду и са другим законима, коjи омогућаваjу рад без ограничења година живота, односно до краjа живота.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:01