Бојанић / Иван Петровић Ипе
07/07/2021 u 09:50 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Бојанић одуговлачи са тајним подацима за аутопут

Недjељама инсистирамо да то министарство донесе и достави нам рjешење за сваки документ или дио документа коjи прогласи таjним, у складу са законом коjим jе то jасно прописано. Међутим, до сада су нам доставили рjешења о таjности за само девет докумената, тврди Ћаловић Марковић

Министарство капиталних инвестициjа (МКИ), којим руководи Младен Бојанић, одуговлачи да информише Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу коjи подаци о изградњи аутопута имаjу ознаку таjности, што jе кључна препрека за њихово обjављивање, одговорила је на питања "Дана" руководилац Стручног тијела Савјета за борбу против корупције на виском нивоу, Вања Ћаловић Марковић.

– Министарство jе Савjету доставило велику количину података, на неколико десетина ЦД-а, али смо добили само усмено образложење да многа документа не могу бити обjављена jер садрже неке податке коjи мораjу бити скривени од jавности. Недјељама инсистирамо да то министарство донесе и достави нам рjешење за сваки документ или дио документа коjи прогласи таjним, у складу са законом коjим jе то jасно прописано. Међутим, до сада су нам доставили рjешења о таjности за само девет докумената, а за већи дио документациjе све jе остало само на вербалним образложењима. Закон прописуjе да су jавни сви они подаци коjи нису означени степеном таjности или коjима ниjе ограничен приступ по другом основу. Због тога смо министарство инфорисали да ћемо након празника кренути са припремом за обjављивање свих оних докумената коjа су у нашем посjеду, а за коjа нам ниjе доставлљен акт коjим се проглашаваjу таjним, казала је за наше новине Ћаловић Марковић.

”Министарство jе jош приjе мjесец доставило Националном савjету више десетина докумената. У заjедничком нам jе интересу да се почне са обjављивањем тих докумената, казао је Милорад Милошевић из министарства


Она поручује да борба против корупциjе на високом нивоу може дати резултате само ако су томе искрено посвећене све кључне институциjе.

– Поступање МКИ у овом случаjу наводи на закључак да тоj институциjи ниjе приоритет да направи озбиљниjи отклон од праксе претходне власти кад jе у питању обjављивање података. Зато jе важна улога Савjета, коjи има за циљ не само да помогне у откривању високе корупциjе претходног режима, већ и да jе превенира у новоj власти. Транспарентност jе наjдjелотворниjи лиjек против корупциjе, посебно када су капацитети ограничени. Због тога ћемо истраjати у напорима да што више података о изградњи аутопута, наjскупљег проjекта у историjи државе, буде доступно jавности, истакла је Ћаловић Марковић.

Документа доставили прије мјесец

Одговарајући на наводе Ћаловић Марковић, Милорад Милошевић, савjетник министра за борбу против корупциjе у Министарству капиталних инвестиција, казао је да је МКИ jош приjе мjесец доставило Националном савjету за борбу против високе корупциjе више десетина докумената.

– У заjедничком нам jе интересу, како jе то и договорено на посљедњем састанку, да се почне са обjављивањем тих докумената. Наравно, са дужном пажњом, како смо то више пута нагласили, када jе у питању критична инфраструктура и евентуални спорови коjи могуће проистичу за државу из овог пословног аранжмана. Ако неко мимо чланова Националног савjета и МКИ има неке друге интересе, то jе ван нашег интересовања и неће наићи на нашу подршку, закључио је Милошевић.

Додаје да обjављивањем документациjе желе да мотивишу експерте из разних области, од планирања, грађевине, преко екологиjе и економиjе, да се активно укључе и помогну државним институциjама да откриjу могућу корупциjу и кршења закона.

– Истовремено, желимо да што више одлука нове власти о том значаjном проjекту буде доступно jавности, како би сприjечили поjаву корупциjе, непоправљиву девастациjу животне средине, али и разне друге облике кршења закона, поручила је Ћаловић.

Подсјетимо да су се раније представници Савjета и Министарства договорили да се почне са скидањем ознака таjности и обjављивањем докумената коjи се односе на изградњу приоритетне дионице аутопута Смоковац – Матешево.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. septembar 2021 22:26