/ - BOJOVIć NA KONFERENCIJI
30/11/2023 u 16:27 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bojović: Cilj da sve škole imaju računarsku opremu

Nastojaćemo da u što skorijem vremenu obezbijedimo 100 posto potreba naših škola. Imamo resurs “Digitalna škola” koja omogućava online kolaboraciju svih aktera u obrazovanju, ali i dostupnost velikog broja digitalnih sadržaja za samostalno online učenje, naglasio je Bojović

Činjenica je da se naša djeca već informišu, edukuju i stiču znanja u digitalnom svijetu. Nastava, naravno, treba i mora da prati taj proces i Ministarstvo prosvjete insistira na razvojnim projektima upravo u tom pravcu. Jedan od njih je nabavka računarske opreme za obrazovno-vaspitne ustanove u Crnoj Gori u iznosu od 6,3 miliona eura, čime će se obezbijediti 50 posto potreba škola, kazao je državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović na konferenciji “Digitalno obrazovanje za ljudska prava” u organizaciji NVO Juventas.

- Veliko mi je zadovoljstvo da prisustvujem ovakvoj vrsti konferencija koje imaju za rezultae da se nastavni proces poboljša u digitalnom smislu, da se uvode nova digitalna sredstva i platforme koje će podići nivo nastave u našim školama - istakao je Bojović.

Kako je dodao, činjenica je da se naša djeca već informišu, edukuju i stiču znanja u digitalnom svijetu.

- Nastava, naravno, treba i mora da prati taj proces i Ministarstvo prosvjete insistira na razvojnim projektima upravo u tom pravcu. Jedan od njih je nabavka računarske opreme za obrazovno-vaspitne ustanove u Crnoj Gori u iznosu od 6,3 miliona eura, čime će se obezbijediti 50 posto potreba škola. Nastojaćemo da u što skorijem vremenu obezbijedimo 100 posto potreba naših škola. Imamo resurs “Digitalna škola” koja omogućava online kolaboraciju svih aktera u obrazovanju, ali  i dostupnost velikog broja digitalnih sadržaja za samostalno online učenje - naglasio je Bojović.

Dodaje da je u školama sprovedeno SELFIE istraživanje u školama kako bi se sagledala digitalna zrelost koju su učenici ostvarili, a da od naredne školske godine počinje i SELFIE istraživanje za nastavno osoblje koje će pokazati gdje su nedostaci tj. koliko se nastava u tom smislu može unaprijediti.

Državni sekretar, Dragan Bojović takođe je istakao razvoj elektronskih usluga za sve građane kako bi se olakšao upis, komunikacija i interakcija svih zaintersovanih građana sa obrazovnim sistemom.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će insistirati na daljem osavremenjivanju nastave, jer je to aspekt koji je i neizbježan i nužan, kako bi nastava pratila tehnološki razvoj.

- Pritom, treba imati u vidu da je tehnologija pomoćno sredstvo a ne cilj po sebi, što nam je pokazala kriza sa koronom. Omogućeno nam je da sa jedne strane, razvijemo digitalne platforme ali se sa druge strane pokazalo da je vrlo važan i nastavnik  i živi kontakt između nastavnika i učenika. Strateški nam je bitna digitalizacija i osavremenjivanje nastave, ali i reafirmacija položaja i ugleda nastavne profesije. Ne smijemo zanemarivati ni jedan ni drugi proces već ih usklađivati, kako bi se ostavrivali najbolji rezultati - naglasio je Bojović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:59