/ - FOTO: MPNI
20/12/2023 u 17:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bojović: Demokratsko i inkluzivno obrazovanje sredstvo za socijalnu koheziju

U Podgorici je danas održan prvi sastanak Upravnog odbora institucija korisnica zajedničkog programa Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope (SE) “Horizontalni Mehanizam III” za Zapadni Balkan i Tursku

Demokratsko i inkluzivno obrazovanje postaju sredstvo za socijalnu koheziju i vode smanjenju komunikacijskih barijera i uspostavljanju bogatstva različitosti u čijoj osnovi je jednakost, kazao je državni sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Dragan Bojović.

U Podgorici je danas održan prvi sastanak Upravnog odbora institucija korisnica zajedničkog programa Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope (SE) “Horizontalni Mehanizam III” za Zapadni Balkan i Tursku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Bojović je naglasio da se saradnja sa SE odvija u kontinuitetu, već više godina, i da je karakteriše planiranje na osnovu postignutih rezultata, s ciljem održivosti.

On je podsjetio na različite faze saradnje, od projekta “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju”, preko jačanja demokratske kulture u školama, do projekta “Podsticanje demokratske kulture škole”.

Taj projekat, kako su naveli iz Ministarstva, sprovodio se u okviru programskog okvira EU i SE pod nazivom “Horizontalni Mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku - koji još dublje teži da dovede do izgradnje kompetencija za demokratsku kulturu u obrazovanju.

- Demokratsko i inkluzivno obrazovanje postaju sredstvo za socijalnu koheziju, prevenciju sukoba i nestabilnosti, vode smanjenju komunikacijskih barijera, uspostavljanju bogatstva različitosti u čijoj osnovi je jednakost”, istakao je Bojović.

On je rekao da se taj projekat sprovodi u 40 srednjih škola u Crnoj Gori i da je bio inspiracija da se oforme digitalne demokratske učionice, gdje se kod djece i nastavnika na socio-emocionalne vrijednosti i stavove nastoje nadograditi informaciono-tehnološke vještine.

U fazi koja slijedi, prema riječima Bojovića, očekuje nas praktikovanje demokratskih kompetencija nastavnika, povećanja participacije djece i roditelja, s fokusom na ranjive grupe.

- Nakon uvodnih izlaganja, održan je radni sastanak predstavnika SE sa predstavnicima Vlade na kojem je, kroz veoma produktivan razgovor, Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija obećana podrška u više sfera obrazovnog-vaspitnog sistema Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:10