Јелена Боровинић Бојовић / - SASAMATIC
13/10/2021 u 07:51 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Боjовић: Циjене љекова биће ниже, а листа проширена

Она jе за наредну годину наjавила изградњу двиjе клинике: Клинике за инфективне болести и Клинике за дерматовенерологиjу коjе су, како jе истакла, изузетно важне за здравствени систем

Министарство здравља Црне Горе ради на Уредби о максималноj циjени љекова како би нова, ажурирана и проширена листа љекова, са нижим циjенама била обjављена краjем ове или почетком наредне године, наjавила је министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић у интервjуу Комитету за здравље Америчке привредне коморе (AmCham), преноси портал РТЦГ..

"Ми желилмо да наредна, ажурирана Листа љекова има ниже циjене чиме ћемо ову услугу учинити доступниjом грађанима. Циљ нам jе да она угледа свjетлост дана краjем ове или почетком наредне године. То jе амбициозан проjекат, али ми ћемо дати све од себе да напорним радом остваримо и оваj зацртани циљ. Уврштавање нових љекова jе нарочито важно због малигних обољења и аутоимуних болести у дjечиjоj популациjи, али и због и хроничних заразних и незаразних болести коjе су некада биле главни узрок морталитета, а сада се успjешно лиjече иновативним љековима", навела jе министарка здравља.

Боровинић Боjовић jе скренула пажњу и на процес набавке љекова коjи jе, како каже, децениjама проблематичан.

"Досадашњи систем набавке љекова jе показао одређене недостатке коjи су, упркос напорима Министарства, доводили до повремене несташице чак и у условима када су обезбиjеђена финансиjска средства што jе апсурдно. Министарство здравља планира да иницира измjену набавке љекова и специфичних терапиjа с циљем спречавања несташице љекова у будућности. Jедан од модела коjи се разматра jе модел коjи се користи у земљама ЕУ, коjом су услуге из области здравственог осигурања, здравствене и социjалне услуге изузете из директиве о jавним набавкама. То jе jедан од евентуалних модела коjа се разматраjу. Анализирамо jош сличних рjешења", нагласила jе она.

Говорећи о дасадашњим резултатима, Боровинић-Боjовић jе истакла да jе Црна Гора у тешким условима за наше грађане до августа обезбиjедила преко 820 хиљада доза вакцина против корона вируса. До 8. октобра 2021. године, прву дозу jе добило 55 одсто пунољетних грађана, а ревакцинисано jе њих 50 одсто.

"Jедно од наjважниjих остварења jе то што jе процес масовне вакцинациjе почео у наjкраћем року имаjући у виду потешкоће с коjима смо се суочили знаjући колико jе било тешко обезбиjедити вакцине у том периоду. Уз то, до августа 2021. године у Црноj Гори jе урађено преко пола милиона тестова што говори о озбиљном надзору над болешћу за разлику од прошле године када jе укупно урађено нешто преко 130 хиљада тестова. Црна Гора jе успjела за релативно кратко вриjеме, и то не само због транзициjе већ и неодговорности прошле власти, да обезбиjеди преко три четвртине милиона доза вакцина и да данас има сваког другог одраслог грађанина коjи jе вакцинисан", каже министарка.

Осим тога, Боровинић Боjовић jе нагласила да се ове године, за разлику од прошле, паралелно третираjу и ковид и не ковид пациjенти.

"Нема обустављања оперативних процедура нити обуставе амбулантних прегледа. Процес тече", истакла jе она.

Подсjетила jе да jе КЦЦГ троструко увећао резервоар кисеоника, али и да jе ОБ Пљевља први пут добила централни кисеоник, као и ОБ Котор, а да jе процес при краjу у Специjалноj болници Брезовик и ОБ Бар.

Из домаћих и међународних донациjа обезбиjеђен jе ЦТ скенер за ОБ Пљевља, скенер за ОБ Цетиње, скенер за ДЗ Улцињ, магнетна резонанца за ОБ Беране као и ПЦР лабораториjа за исту установу. Уз то, Влада jе обезбиjедила милион и 200 хиљада еура за скенер и ангио салу у КЦЦГ.

Уз то, у току jе процес акредитациjе здравствених установа, али се и први пут ради и мапирање здравственог система.

"Анализом се утврђуjу техничко-технолошки, просторни и кадровски недостаци и изводе се приоритети… Министарство здравља предано ради и на изради Стратегиjе здравственог развоjа коjа ће показати слабости на основу коjих планирамо усмjеравати активности у циљу унапређења здравствене заштите грађана што jе наш основни приоритет. Стратегиjа, коjу припремамо са стручним тимом љекара, СЗО и другим међународним партнерима ће обухватити дугорочне и краткорочне циљеве, укључуjући реорганизациjу на свим нивоима здравствене заштите, дефинисање здравствене кадровске политике и неопходне инфраструктуре: набавке капиталне опреме, изградњу, реконструкциjу здравствених установа и остало", обjаснила jе Боровинић-Боjовић.

Она jе за наредну годину наjавила изградњу двиjе клинике: Клинике за инфективне болести и Клинике за дерматовенерологиjу коjе су, како jе истакла, изузетно важне за здравствени систем.

"Ови проjекти се реализуjу уз значаjну подршку ЕУ", истакла jе министарка коjа jе захвалила свим међународним стратешким партнерима коjи помажу унапређење здравственог система Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:29