Јелена Боровинић Бојовић / - SASAMATIC
18/08/2021 u 19:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Епидемиолошка ситуациjа сложена, размишљамо о повластицама за вакцинисане

У болницама су 172 пациjента, од чега 3 одсто на респираторима, а око 15 одсто на неинвазивноj вентилациjи, док око 60 одсто пациjената не захтиjева болничко лиjечење, казала је министарка

Епидемиолошка ситуациjа jе захтjевна, сложена и захтиjева посебан и додатни опрез, али здравствени систем одговара са 100 одсто своjих могућности и ситуациjа jе под будним надзором циjелог система, свих љекара и медицинског особља, казала jе министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић у Журналу на Првоj телевизиjи.

Она је подсјетила да је Делта соj ту и да је изузетно jе заразан, као и да је  око 60 одсто већи у односу на претходне соjеве.

Она је казала и да су се припремали за ову ситуациjу.

– Проширени су болнички капацитети, одрађени су одређени нови погони – навела jе Боровинић Боjовић.

У болницама су 172 пациjента, од чега 3 одсто на респираторима, а око 15 одсто на неинвазивноj вентилациjи, док око 60 одсто пациjената не захтиjева болничко лиjечење.

Министарка је казала и да је основни капацитет 335 постеља, али они могу бити и значаjно већи, односно више од 800 постеља опредиjељених за ковид пациjенте

Додала је и да су актуелне мjере  на снази до 20. августа, када ће бити кориговане мjере.

– Поштовање мjера и вакцинациjа су jедини прави модус вивенди. Морамо да се научимо да живимо са вирусом. Грађани не треба да страхуjу од новог закључавања, већ да поштуjу прописане мjере – нагласила jе Боровинић Боjовић.

На питање да ли ће бити бенефита за вакцинисане одговорила jе да размишљаjу о томе.

– Треба наћи наjбољи могући баланс. Размишљамо о повластицама за вакцинисане, али не и о казнама за невакцинисане – рекла jе Боровинић Боjовић.

Говорећи о критикама, у односу на то да jе Црна Гора друга у Европи по броjу новообољелих, рекла jе да jе то свакодневица, али да она ниjе политичар и сматра да не треба да их коментарише.

– Од 1. маjа до 16. августа 2020. година урађено jе нешто више од 6.000 тестова, а проценат позивитних око 10 одсто. Тада jе Црна Гора била закључана. Од 1. маjа до 16. августа ове године урађено jе 188.513 тестова, а проценат позитивних jе око пет одсто – истакла jе Боровинић Боjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:39