ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ / - ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ
21/03/2022 u 17:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Надамо се да ће пандемија ући у мирнију фазу

Морамо да будемо једнако опрезни и одговорни. Корона нас је више пута непријатно изненадила, казала је Боровинић Бојовић

Црна Гора се тренутно налази у категорији земаља које биљеже најмањи број новообољелих од коронавируса на дневном нивоу, али пораст нових случајева у земљама западне Европе је још један од разлога због којих морамо бити додатно опрезни, бринути о свом и о здрављу својих најближих, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић у видео изјави.

- Надамо се да ће пандемија ући у мирнију фазу и да ћемо моћи да кажемо да се ближи крај пандемије. Са друге стране, морамо да будемо једнако опрезни и одговорни. Корона нас је више пута непријатно изненадила - навела је Боровинић Бојовић.

Подсјетила је да је Црна Гора 22. марта 2020. регистровала први смртни случај усљед оболијевања од Ковида-19.

- Сјутра се, нажалост, навршавају двије године од првог смртног случаја узрокованог Ковид 19 инфекцијом. Свједочимо тешком, историјском тренутку у медицини. Нажалост, преко шест милиона људи на планети је изгубило живот. Здравствени систем Црне Горе одреаговао је на најбољи могући начин, најбоље што је знао и умио и бранио се против тог невидљивог непријатеља. Борба је била непрестана, без паузе, без тренутка одмора. Различити здравствени системи су различито одреаговали на свјетску здравствену кризу, па су, сходно томе, и оцјене тог одговора биле различите. Несумњиво је да су сви пружили максимум. У том контексту, подсјетићу да је Црна Гора прије неколико дана добила специјалну награду Свјетске здравствене организације коју смо завриједили у знак почасти и признања за допринос очувању здравља и живота грађана током пандемије Ковид-19 све ово вријеме - навела је она, поручивши:

" И у наредном периоду такође ћемо, као и до сада, пружати свој максимум у наставку борбе против корона вируса. Учинићемо све што је у нашој моћи да спасимо сваки људски живот, онилико колико то струка и наука дозвољавају”.

Боровинић Бојовић је рекла и да црногорском здравственом систему никад није фалило болничких постеља, да су обезбијеђени сви неопходни љекови, као и то да су унапријеђене резерве кисеоника.

Уз то, додаје, није се десио "ниједан технички инцидент каквима смо, нажалост, свједочили у земљама у окружењу”.

- Црна Гора је, осим тога, једна од ријетких земаља у региону која је омогућила пост-ЦОВИД рехабилитацију у Институту Игало за све оне пацијенте који су дуго били на кисеоничкој терапији и чији су животи били угрожени - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:43