Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић / - Министарство
18/06/2021 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Нове мјере доказ да су напади на нас мотивисани немедицинским разлозима

Она је подсјетила да је првом дозом против корона вируса до сада вакцинисано нешто преко 30 одсто пунољетних, а да је у цјелости имунизована четвртина одраслих

Сви ранији напади на Министарство здравља били су мотивисани немедицинским разлозима због којих нијесмо нити ћемо убудуће реаговати. То је поручила министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић на отварању Медикал конференције у Петровцу.

Попуштање епидемиолошких мjера, расте број вакцинисаних грађана

Она је подсјетила да је првом дозом против корона вируса до сада вакцинисано нешто преко 30 одсто пунољетних, а да је у цјелости имунизована четвртина одраслих. Она је подсјетила да је број заражених за пола године смањен са 11 хиљада на данашњих мање од 400. Похвалила је савјесну реакцију грађана на до сада прописане мјере, због чега је Црна Гора јутрос максимално либерализовала услове рада и живота у Црној Гори.

Министарка здравља говорила је на панелу о вакцинацији рањивих група.

-Институт за јавно здравље Црне Горе, с нагласком на Одјељење за имунопрофилаксу, проактивно дјелује. Колеге су у сталној и директној комуникацији са грађанима, што мора да буде стандард у нашем раду. Институт не сједи скрштених руку већ прати, надзире, анализира и ставља у правилан контекст информације са терена. На досадашњи успјех у сузбијању епидијеме и у процесу имунизације можемо гледати из више углова. Визура коју ћемо јутрос потенцирати је допринос рањивих група које су се одупрле инфодемији и спорадичним изопаченим конструкцијама у онлине свијету на рачун оних који свакодневно, из сата у сат, спашавају људске животе-каже др Боровинић Бојовић.

Црна Гора је стратегијски, на више нивоа, у фокус имунизације ставила рањиве групе:

1. Прве вакцине које су стигле у Црну Гору биле су намијењене здравственим радницима и штићеницима домова за старе;

2. Патронажна служба примарне здравствене заштите спроводила је вакцинацију рањивих категорија становништва у њиховом дому. Отворена је бесплатна телефонска линија за пријаве на број 1717.

3. У функцији су мобилни вакцинални пунктови који су обишли села која су удаљена од амбуланти;

4. На препоруку свјетских научних центара, Фајзер вакцине смо намијенили прецизираним рањивим групама које стижу на недјељном нивоу.

5. У оквиру циљане имунизације упућен је позив невладиним урдужењима која заступају права и интересе појединих рањивих група у циљу повећања обухвата вакцинацијом особа које су у посебном ризику.

Ови потези дали су јасне и мјерљиве резултате, објаснила је министарка здравља.

Према подацима Института за јавно здравље, закључно са 14. јуном, у цјелости је вакцинисано око 50 одсто старијих од 65 година.

У старосној групи од од 70 -74 године вакцинисано је такође 50 одсто људи.

У старосној групи 75 - 79 година вакцинисано је око 55 процената.

У популацији од 80 до 84 године вакцинисано је око 50 одсто.

-У КЦЦГ, који је кључна брана црногорског здравља и сваког нашег живота, вакцинисано је преко 70 одсто љекара. Постоји дио оних који и даље нијесу у прилици да се вакцинишу јер су у процесу опоравка. Чињеница да су они вакцинисани у овом обиму је, уств., позив сваком човјеку у Црној Гори да нас вакцине држе подаље од кисеоничке боце, респиратора, инвазивне и неинвазивне вентилације-навела је она.

Министарка здравља нагласило је да не занемарен утицај инфодемичара који је, каже, опасан као и сама пандемија.

-Ја сам јутрос на нашој Фејсбук странци прочитала нпр. „Да ли знате да у свијету не прихватају донацију крви од вакцинисаних? Ваљда због угрушака, тако кажу“ или „Да ли знате да ће 70 одсто обољелих на јесен бити вакцинисани“ или „Лажови, доћи ће септембар па опет по истом“. Инфодемија је опасна колико и пандемија. Нјене посљедице директно угрожавају јавно здравље. О овакве наводе не смијемо да се оглушимо већ вас све позивам да их и личним примјером демантујете. Вакцина нас држи даље од болнице. С обзиром на то да сам од марта радила „на првој линији одбране“, и с обзиром на то да потичем из љекарске фамилије, па смо радним мјестима везани за болницу, морам вам рећи да су сви у мојој кући вакцинисани. И отац, који је љекар у пензији, и мајка и супруг. Баш због тога што су личним примјером свједочили опасности корона вируса, сви су имунизовани- закључила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:18