Јелена Боровинић Бојовић на састанку / - фото: Министарство здравља
22/07/2021 u 19:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Боjовић: Посљедице пандемиjе по ментално здравље биће дугорочне и комплексне

Према њеним риjечима, пандемиjа нас jе подсjетила да jе тренутак за рекалибрирање и веће улагање у сервисе за ментално здравље

Ригорозне епидемиолошке мjере, коjе су примjењиване да би се „ублажила„ епидемиjска крива, прекинула трансмисиjа и смањио притисак на здравствени систем, у протеклом периоду дале су резултате, али jе данак коjи сви плаћамо, у смислу успоравања социjалног и економског живота, веома висок. Стога ће посљедице Ковид пандемиjе по ментално здравље бити дугорочне и веома комплексне, казала jе министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић на Самиту за ментално здравље, коjи организуjе Влада Грчке у сарадњи са Регионалном канцелариjом Свjетске здравствене организациjе СЗО за Европу.

Како jе саопштено из Минситарства здравља, током онлине учешћа на Самиту, коjи су отворили премиjер Грчке Кирjакос Мицотакис и директор СЗО за Европу Ханс Клуге, Боровинић Боjовић нагласила jе да се таj значаjан скуп дешава у критичном тренутку.

– Посвећени циљевима одрживог развоjа и остваривању универзалне здравствене заштите, Влада Црне Горе и Министарство здравља препознаjу значаj и потребу континуираног jачања менталног здравља цjелокупне популациjе, са снажном примарном здравственом заштитом, као окосницом за jачање менталног здравља и унапрjеђивања нивоа квалитета менталних сервиса коjи су jеднако доступни свима. Стварање прилика за персонализован приступ менталном здрављу и проналажење иновативних решења у циљу унаприjеђења менталних сервиса, нема алтернативу – поручила jе.

Према њеним риjечима, пандемиjа нас jе подсjетила да jе тренутак за рекалибрирање и веће улагање у сервисе за ментално здравље.

– Ова криза jе прилика да градимо систем менталног здравља коjи ће бити спреман да одговори на будуће изазове и кризе – рекла jе министарка здравља и посебно се осврнула на потенциjал коjи нуде дигиталне технологиjе и потребу jачања људских ресурса у пружању квалитетних услуга менталног здравља.

Боровинић Боjовић: Посљедице пандемиjе по ментално здравлjе биће дугорочне и комплексне

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:52