Јелена Боровинић Бојовић / - SASAMATIC
22/07/2021 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Министарка: Родитељи вакцинишите се, не оптерећујте дјецу одговорношћу за коју нису спремни

Она је зато поручила родитељима, не буду терет својој дјеци, макар не онда кад имају избор и позвала их да се вакцинишу

- Промоција здравља и добробити, превенција несрећа и болести, сигурност дјеце у болници и у породици, те у широј друштвеној заједници, главне су области које се тичу здравља дјеце, а које су значајно заступљене у здравственој политици Црне Горе, казала је министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић, на првом састанку Радне групе за рани развој дјетета Савјета за права дјетета Црне Горе, која је формирана у оквиру пројекта „ЕУ и УНИЦЕФ за рани развој дјетета у Црној Гори“.

Здравствена заштита дјетета, према њеним ријечима, утемељена је на холистичком приступу дјетету, с циљем развоја, промовисања и унапрјеђења њиховог здравља, од зачећа до адолесцентне доби, праћењем раста и развоја, те стручним усавршавањем и унапрјеђењем свих струка које се баве здрављем дјеце, било тјелесним, менталним, емоционалним или интелектуалним, а у складу с Конвенцијом о правима дјетета. Црна Гора је ратификовала Конвенцију о правима дјетета , која представља крунски документ за свеобухватну заштиту права дјетета на међународном нивоу, док Устав гарантује примат ратификованих међународних уговора над националним законодавством.

- Министарство здравља, спроводећи политику Владе Црне Горе, као један од приоритета дефинисало је управо бригу о здрављу наших најмлађих и кроз стратешке документе настојаћемо да додатно уредимо и унаприједимо овај веома битан сегмент здравствене заштите. Наравно, то не можемо сами, већ кроз мултисекторску сарадњу и заједничко дјеловање можемо допринијети да наша дјеца имају срећно, здраво и безбрижно одрастање. Онолико колико је важна улога здравственог система, образовног система и цјелокупног друштва једнако је важна и улога родитеља односно породице у правилном развоју њихове дјеце. Зато је веома важно да родитељи, посебно у овим изазовним временима, какво је пандемија изазвана коронавирусом, схвате колико је важно да прихвате препоруке и да заштите своју дјецу и себе тако што ће се вакцинисати и на тај начин допринијети да сачувамо здравље и животе и наше и нашег потомства и да се сви заједно ослободимо ове пошасти која погађа цијели свијет. У том контексту, подсјећам на ријечи британског педагога Александра Нила који је констатовао: “Од дјетета не треба тражити да се суочава са одговорношћу за коју није спремно, нити га треба оптерећивати одлукама за чије доношење није довољно одрасло”, навела је др Боровинић Бојовић. 

Она је зато поручила родитељима, не буду терет својој дјеци, макар не онда кад имају избор и позвала их да се вакцинишу, како своје најрођеније не би излагали ризику од оболијевања и како их не би лишавали, евентуално, њиховог трајнијег одсуства у случају да се короном заразите управо они. 

- Оно на чему Министарство здравља ради, а дио је Иницијативе ЕУ и УНИЦЕФ-а за рани развој дјетета је унапређење његе породиља и новорођенчади у оквиру иницијативе „породилишта по мјери беба“, а важно је поменути да је оформљен Национални Комитет за дојење, што ће у многоме допринијети реализацији активности и у крајњем повећању стопа дојења. На јесен 2021. године  ће почети тренинзи за тренере у склопу иницијативе „породилишта по мјери беба“ а онда ће се кроз пројекат подржати процјена породилишта у циљу дефинисања потребних корака како би иницијатива заживјела у Црној Гори. Надам се ће ова Радна група успјешно реализовати све задатке и циљеве који су предвиђени пројектом „ЕУ и УНИЦЕФ за рани развој дјетета у Црној Гори“ и да ћемо сви заједно учинити да се наша дјеца развијају и расту у здравом окружењу, обасута љубављу, бригом и пажњом, закључила је министарка Боровинић Бојовић.

На данашњем састанку, поред министарке здравља и чланова радне гупе учествовали су  Хуан Сантандер, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори и Херманн Спитз, шеф Одсјека за сарадњу Делегације ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

12. septembar 2021 17:59