Фото: Министарство здравља
02/09/2021 u 18:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Заједничким радом до побољшања живота пацијената

Збрињавање палијативних пацијената се, како каже, не односи само на санирање физичке боли већ и свих других проблема који су пратећи сегменти живота

Палијатива и превентива су граничници, али и најважније области у медицини, поручила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић на семинару “Палијативна њега” у суорганизацији Грађанске алијансе у Улцињу.

-Када би ове двије области функционисале, комплетна здравствена заштита би функционисала много боље. Уосталом, и палијативна њега и превенција би требало да буду области којима се љекари засебно баве- навела је она.

Збрињавање палијативних пацијената се, како каже, не односи само на санирање физичке боли већ и свих других проблема који су пратећи сегменти живота.

-О овим пацијентима морамо сви заједнички бринути: од пордице преко медицинског особља до љекара. Само удруженим снагама може се побољшати квалитет живота пацијената- казала је др Боровинић Бојовић.

Подсјећају из Министарства здравља, крајем јуна подгорички Дом здравља добио је опрему вриједну 130 хиљада еура за палијативно лијечење које до сада у Црној Гори није било заступљено.

То је дио прве фазе пројекта који се односи на палијативну терапију.

Раније је у Подгорици, у организацији Министарства здравља, одржан семинар на тему савремене спознаје о палијативној медицини, а у склопу пројекта “Побољшање квалитета и доступности палијативне здравствене његе у прекограничним подручјима”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:21