Dnevne novine, ilustracija / - PORTAL DAN
23/01/2024 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čestitke političara povodom Dana novinara Crne Gore

Dan novinara Crne Gore čestitali Ervin Ibrahimović, Nikola Đurašković, SD...

Pejović: Današnji dan da bude podsjetnik na ulogu medija u kreiranju demokratskog ambijenta

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

- Obilježavanje Dana novinara Crne Gore je prilika da istaknemo poštovanje prema novinarstvu i značaj koji ova profesija ima za izgradnju slobodnog društva i objektivno informisanje građana - kazao je Pejović.

U svijetu gdje se informacije sve brže šire, vaša uloga postaje ključna u održavanju transparentnosti i vjerodostojnosti. Kroz istraživačko novinarstvo, profesionalizam i odanost istini, upravo vi doprinosite stvaranju informisanijeg društva, dodao je on.

- Vaša hrabrost da istražujete, postavljate pitanja i objektivno izvještavate javnost čini vas stubom slobode medija. Uz to, svakodnevno se suočavate sa izazovima koje nosi digitalno doba, ali vaša sposobnost prilagođavanja i inovacija predstavlja primjer za ostale - istakao je.

Naglašava da današnji dan treba biti podsjetnik na vašu ulogu u kreiranju demokratskog ambijenta, a pogotovo u trenutnim okolnostima razvoja naše zajednice kada je neophodan odgovoran pristup svih društvenih činilaca u državi.

- eka vaš rad bude inspiracija i podrška u izgradnji bolje budućnosti Crne Gore - poručio je Pejović.

 

Vraneš: Novinari kao borci za pravdu i čuvari istine nose teško breme

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš čestitao je novinarkama i novinarima, u ime Opštine i u svoje lično ime, 23. Januar, Dan novinara Crne Gore.

– Novinari rade veoma odgovoran posao i u tom smislu mora vam se odati veliko poštovanje i priznanje. Kao borci za pravdu i čuvari istine nosite teško breme suočavajući se sa raznim izazovima. Pravovremeno informišete o svim događajima i reagujete u kriznim situacijama.

Neka vaš rad bude i dalje vođen profesionalnim načelima i društvenom odgovornošću, kako bi održali pažnju i sačuvali povjerenje građana. Svi ste vi dio društvenih promjena koje se dešavaju, zato zadatak svih nas mora biti poštovanje etičkih i profesinalnih načela i zaštita slobode govora.

Još jednom, svim novinarkama i novinarima se zahvaljujem na saradnji, predanosti i istrajnosti kojom svakodnevno informišete naše građane – naveo je Vraneš u čestitki.

 

LP: Mediji temelj otvorenog društva

Sloboda i zaštita javno izgovorene riječi i profesionalnog novinarstva temeljni su indikator demokratskog progresa svakog društva i države te stanja opštih sloboda u njoj. Ovaj datum prilika je da se prisjetimo onoga što i jeste njegova suština, da nas sve, a posebno državu i nadležne institucije, opomene na stanje na medijskoj sceni Crne Gore.

Apelujemo na nadležne da se ozbiljno pozabave položajem novinara a naročito setom medijskih zakona koji će garantovati bolji položaj kako novinarima tako i ukupnoj medijskoj zajednici, što će ukupno doprinijeti razvoju društva.

Liberalna partija kao osnovno programsko načelo i cilj u društvenom i političkom djelovanju proklamovala je borbu za državu slobodnih medija i nezavisnih novinara. Shvatajući da se demokratsko društvo može graditi samo kroz slobodno javno mnjenje i slobodan protok istinitih informacija koje moraju biti dostupne svim građanima, mi sa posebnim senzibilitetom analiziramo i podržavamo afirmaciju profesionalnog novinarstva.

 

Radojević: Potreban ugled koji pripada toj uzvišenoj profesiji

Radojica Radojević čestitao je u ime SOBNOR-a Crne Gore i u svoje ime, svim novinarkama i novinarima u državi 23. Januar, Dan novinara Crne Gore, sa željom da njihova profesija u narednom periodu dostigne ugled koji i pripada toj uzvišenoj profesiji.

- Značaj medijskih poslenika u demokratskom društvu i ogromna moć koju imaju u svojim rukama potvrđuju se svakodnevno, a posebno su vidljivi u kriznim momentima, koji su nažalost obilježili veliki dio protekle godine – kazao je Radojević.

On se novinarkama i novinarima medija u Crnoj Gori zahvalio na saradnji, istrajnosti i predanosti da građani budu informisani o radu i aktivnostima njihove organizacije.

- Vi, novinari, kao i vaše kolege snimatelji, montažeri, tonci, realizatori programa, svi vi ste integralni dio društvenih promjena, ne samo kao svjedoci već i aktivni učesnici. Zato jasan zadatak svih grana vlasti, medija, nevladinog sektora i građana moraju biti zaštita slobode govora, poštovanje profesionalnih i etičkih standarda, strogo kažnjavanje napada na novinare i stvaranje društvenih okolnosti u kojima će ova profesija biti poštovana i nagrađena u skladu sa svojim značajem – kazao je Radojević.

 

Slađana Kaluđerović, poslanica SNP: Napadače na novinare da stigne ruka pravde

SNP čestita novinarima i novinarkama 23. januar – Dan novinara Crne Gore.

Slađana kaluđerović navodi da su mediji jedan od najvažnijih stubova svakog društva i zato je naša zajednička obaveza da omogućimo kako slobodu medija, tako i njihov bolji položaj i uslove rada.

- Današnja Crna Gora ima naslijeđenu hipoteku države koja ne baštini medijske slobode, zbog čega su nam potrebni dodatni ubrzani koraci kako bi medijima obezbijedili uslove za slobodan rad u interesu javnosti, bez pritisaka i cenzure, kao i fer utakmicu na medijskom tržištu.Ne smijemo dozvoliti da sloboda govora i javne riječi bude ugušena, zbog čega moramo poslati jasnu poruku da prijetnje i napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno. Zato država Crna Gora i mi kao njeni politički predstavnici moramo jednom zauvijek i bez odlaganja obezbijediti da nalogodavce ubistva Duška Jovanovića, kao i svih ostalih slučajeva napada na novinare - stigne zaslužena ruka pravde - poručuje ona.

Dodaje da je crvena linija je jasna – napad na medije i novinare znači ugrožavanje prava građana da budu informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

-Sloboda novinarstva ničim ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Osnovni činilac slobode medija je slobodan novinar.SNP istovremeno izražava nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susrijeću u radu, biti dosledni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama - zaključuje u saopštenju.

 

SD: Država mora omogućiti bolje uslove rada novinarima

Ovaj dan je prilika da odamo posebno priznanje novinarima koji svakodnevno posvećeno rade na informisanju javnosti, suočavajući se sa brojnim izazovima koje njihov posao nosi.

Mediji, svojim kvalitetnim i nepristrasnim izvještavanjem, predstavljaju ključni stub demokratskog društva. Njihova uloga nije i ne smije biti samo prenošenje vijesti, već odbrana istine i glas onih koji se, inače, ne bi čuli. Zato ohrabrujemo sve novinare da se još jače, snažnije bore za istinu, poseban akcenat stavljajući na istraživačko novinarstvo.

S druge strane, svjesni smo da novinari u Crnoj Gori i dalje rade u nedovoljno dobrim uslovima, te da su i dalje izloženi brojnim napadima, pa čak i fizičkim. Zato država, ali i svi mi koji sudjelujemo u medijskom prostoru Crne Gore, moraju dati još veći doprinos poboljšanju uslova u kojima novinari rade.

- Na kraju, ali ništa manje važno, svjesni smo činjenice da novinari u Crnoj Gori rade izuzetno težak i odgovoran posao, za šta su, nažalost, apsolutno nedovoljno plaćeni. Zato ćemo, kao i do sad, podržavati svaku aktivnost u cilju ekonomskog osnaživanja novinara, cijeneći da, za posao koji obavljaju, moraju biti adekvatno plaćeni - navode Socijaldemokrate u čestitci.

 

Ibrahimović: Pritisak na medije ne može i ne smije biti obrazac ponašanja

Uz zagarantovanu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima, poručio je u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

- Sloboda medija, utemeljena na slobodi izražavanja, jedan je od osnovnih preduslova za izgradnju slobodnog, demokratskog i otvorenog društva. S toga je i demokratizacija društva nemoguća bez aktivne uloge medijskih poslenika. Bilo kakva vrsta pritiska na medije ne može i ne smije biti obrazac ponašanja, a naročito onih koji obavljaju odgovorne političke funkcije. Isto tako, uz zagarantovanu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima. - naveo je on.

Novinarima i svim zaposlenima u medijima u Crnoj Gorii iskreno čestitam Dan novinara, uz želju da svaki naredni 23. januar dočekuju u boljim uslovima rada, napisao je Ibrahimović u čestitiki.

 

Đurašković: Vaša uloga je od suštinskog značaja u održavanju odgovornosti vlasti

Slobodni, nezavisni, profesionalni novinari i novinarke imaju značajnu ulogu u transformaciji i demokratizaciji društva, poručio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore.

- U eri brzih informacija, vaša uloga je od suštinskog značaja u oblikovanju javnog mnjenja, održavanju odgovornosti vlasti i stvaranju otvorenijeg društva - naveo je Đurašković u čestitki.

On je dodao da je Dan novinara i prilika da se ukaže na odgovornost profesije koja zahtijeva istinito, objektivno i nepristrasno izvještavanje, bez spinovanja i propagande.

- Upućujem zahvalnost svim novinarkama i novinarima koji svoj posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu. Hvala vam na istrajnosti u otkrivanju istine, čak i kada to može biti izazovno. Izvještavanje o temama od javnog interesa čini vas ključnim akterima u oblikovanju demokratskog društva n- aveo je Đurašković.

Dan novinara Crne Gore je, kako kaže, i vrijeme za razmišljanje o izazovima s kojima se novinari svakodnevno susrijeću, kao i prilika da se naglasi važnost slobode izražavanja. Ističe da će Prijestonica nastaviti da bude dobar partner novinarima u obavljanju njihovog posla.

- U nadi da će se u narednom periodu vaš položaj značajno poboljšati i stvoriti uslovi u kojima možete obavljati svoj posao nesmetano i u skladu sa profesionalnim standardima, želim vam srećan Dan novinara - zaključio je gradonačelnik u čestitki.

 

Ombudsman: Novinari važni saveznici u unaprjeđenju ljudskih prava i sloboda

Slobodni i nezavisni mediji, oslobođeni bilo koje vrste nadozvoljenog pritiska na javnu riječ, jedan su od ključnih preduslova za sprovođenje demokratije, ostvarivanje ljudskih prava i vladavine prava, zbog čega se status novinara mora unaprjeđivati u kontinuitetu. To je poručio Ombudsman.

Danas kada se obilježava Dan novinara Crne Gore, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore čestitajući ovaj datum, podsjeća na važnu ulogu koju pripadnici ove profesije imaju u društvu i skreće pažnju da sa tim i dalje nijesu prilagođeni uslovi u kojima rade, kao ni status u društvu generalno, u nadi da će se to promijeniti najavljenim izmjenama medijskih zakona.

- Mediji su od početka rada institucije Zaštitnika važni saveznici u rasvjetljavanju slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda, a nažalost i mi smo svjedoci brojnih problema i neprihvatjivih vrsti pritisaka kojima su pripadnici/ce ove profesije bili izloženi u prethodnom periodu. Imajući u vidu sve probleme na koje godinama ukazuju Sindikat medija Crne Gore, kao i ostala strukovna udruženja, jasno je da u ovoj oblasti još nije postignut zadovoljavajući napredak u vezi sa unaprjeđenjem radno-pravnog statusa i rasvjetljavanjem najtežih slučajeva napada, prvenstveno ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića. I dalje smo svjedoci prijetnji i napada kojima su novinari kao pojedinci, a nekada i redakcije, izloženi zbog svog rada, pa Zaštitnik i ovom prilikom podsjeća da je nezadovoljstvo zbog načina izvještavanja potrebno izraziti isključivo kroz institucionalne forme prigovora i druge zakonske mogućnosti - navode u saopštenju.

Dodajud a sa druge strane, u digitalnom dobu u kom je vrlo teško kontrolisati online sadržaje, koji obiluju netačnim, nepreciznim, tendencioznim informacijama, uključujući govor mržnje i druge nedozvoljene forme izražavanja, upravo etablirani mediji imaju odgovornost više da u takvim uslovima kredibilnim izvještavanjem sačuvaju i učvrste svoju poziciju.

 

Potpredsjednica Skupštine čestitala Dan novinara Crne Gore

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Dana novinara Crne Gore.

- U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, čestitam Dan novinara Crne Gore svim novinarima i poslenicima javne riječi.

Težnja ka istini, slobodi i pravdi, kao nezaobilaznim temeljima nezavisnog novinarstva i profesionalne etike, predstavlja osnov demokratskog razvoja naše države.

Snažno vjerujem da su ove vrijednosti ključne za očuvanje integriteta crnogorskog novinarstva, čineći ga vitalnim faktorom u oblikovanju društva. U duhu ove misije, pozivam novinare da se predano angažuju, časno i odgovorno obavljajući svoj posao u interesu građana i prosperiteta Crne Gore.

Neka njihova posvećenost istini, slobodi i pravdi bude svjetionik na putu ka snažnijem demokratskom društvu. U to ime još jednom svim novinarima i poslenicima javne riječi čestitam Dan novinara Crne Gore, nadajući se da će njihov rad nastaviti oblikovati javni prostor i doprinositi demokratskom napretku - istakla je potpredsjednica Popović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:23