Фото Твитер
18/06/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњачки савјет: Резолуција о геноциду у Сребреници цивилизацијски дуг према жртвама

У то име, предсједници Удружења Мунири Субашић уручио је књигу "Дан сјећања" и новинске примјерке који свједоче о вишегодишњим напорима да се и у Подгорици чује истина о геноциду

Бошњачки Савјет у Црној Гори, поздравља усавјање Резолуције о геноциду у Сребреници и честита предлагачима и посланицима у Парламенту Црне Горе, који су гласали за спашавање људскости и европског образа наше државе.

-Резолуција је важан оријентир за суочавања с прошлошћу. Жао нам је што резултат није био 81. ЗА, јер вјерујемо да ће усвојена Резолуција о геноциду у Сребреници помоћи и онима, који још не могу да се суоче с прошлошћу, да схвате истину о монстрозним злочинима који су се десили прије двије ипо деценије на простору БиХ и цијеле бивше Југославије- наводи се у саопштењу.

Они су истакли да Сребреница јесте симбол злочина према бошњачком народу, али и злочин према људском роду, човјечности, цивилизацијским вриједностима, и као таква треба да буде стална опомена да се заједно морамо борити против фашисоидних идеја и вођа, који се ради сопствене моћи заклањају иза интереса народа у чије име су вршени бројни злочини и геноцид у БиХ.

-Усвајање Резолуције о геноциду у Сребреници је цивилизацијски дуг према свим жртвама, важна порука за регион, и залог за будућност мултиетничког, мултикултурног и мултинационалног друштва у којем, на истини, правди, опраштању и разумијевању, треба да гајимо хармонију и суживот различитости- кажу из Бошњачког Савјета.

Бошњаци у Црној Гори са пријатељима ће и ове године обиљежити 11.јул, Дан сјећања на геноцид у Сребреници, најавио је предсједник ИО Бошњачког Вијећа Мирсад Растодер приликом сусрета са представницама удружења „Покрет Мајки енклава Сребренице и Жепе“, које су у сриједу боравиле у Црној Гори.

У име Бошњачког Вијећа и лично, како се наводи, Растодер је исказао дубоко поштовање Мајкама Сребренице за достојанствену храброст и истрајнос у борби за истину и правду те подсјетио да овдје има много људи који се саосјећају са страдалницима Сребренице и цијеле БиХ.

У то име, предсједници Удружења Мунири Субашић уручио је књигу "Дан сјећања" и новинске примјерке који свједоче о вишегодишњим напорима да се и у Подгорици чује истина о геноциду.

Субашић је захвалила надом, да ће Црна Гора настваити путем прихваћене Европске резолуције о Сребреници, и да ће се успјешно супроставити оживљавању политика које су довеле и до агресије на Босну и Херцеговину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:27