- архива / - Бранка Бошњак
23/04/2022 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњак апелује: УЦГ да се врати примарној дјелатности и одустане од градње пословно-стамбених објеката

До које мјере је ова идеја непримјерена говори и чињеница да је Струковна комора архитеката у оквиру Инжењерске коморе Црне Горе, што је ријеткост, јавно реаговала, казала је Бошњак

Шокирана чињеницом да Универзитет Црне Горе опет планира да крене у бизнис изградње пословно-стамбених објеката и тиме да и нови менаџмент не може се да се отме овом, изгледа, врло привлачном и уносном послу, упућујем апел да се под хитно обустави најављена намјера, казала је потпредсједница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак.

- Умјесто да се детаљно преиспитају небројене малверзације претходних управљачких структура око изградње, расподјеле и продаје станова и пословних простора, које су урушавале углед Универзитета, посебно она гдје је ректор Станковић продао својим партијским колегама пословне просторе по једној цијени, а онда их одмах по вишеструко већој, али сад у улози предсједника Савјета Агенције за телекомуникације, од истих њих купио и да се коначно стави тачка на то, поново имамо континуитет стамбено-пословног бизниса - казала је Бошњак.

Додаје да државни универзитет, треба, напокон посвећено да крене да води рачуна о својој примарној дјелатности, образовању студената и научно истраживачком раду, да створи адекватне услове за реализацију тих активности, да се доврши изградња научно-технолошког парка и изгради Институт за развој, крене са пословним инкубаторима.

- То треба да буде «бизнис» Универзитета, а не поновно претварање Универзитета у грађевинску фирму. Поразно.  Зар нијесу довољне три велике универзитетске стамбене зграде изграђене у последњих 15так година, па није универзитет Зетаградња већ, научно-образовна институција - истиче Бошњак.

Треба само видјети на шта личи зграда техничких факултета са све оним пластичним ламама у холовима кад пада киша јер на све стране прокишњава, да не говорим о њеној енергетској неефикасности. Ауторитети нијесу у стању или не желе да се изборе, ево деценијама, да се она реновира. Лабораторије појединих универзитетских јединица су опремљене застарелом и неадекватном опремом на којој се не може добити резултат примјерен једном семинарском раду, а не конкурентан који би могли публиковати у еминентном међународном часопису што се тражи за избор у звање... Толико тога има да се поправи, унаприједи и учини достојним ове можда и најзначајније државне институцији. Менаџмент изгледа не хаје, јер им се очигледно ослачао стамбени бизнис. Академска заједница на све ово опет ћути, иако је наводно освјежило. Срамно. И не заслужују боље, истиче она.

Наводи даље да треба видјети и зграду Арихтектонског факултета, онако недовршену и јадну. С обзиром који кадар тај факултет треба да изњедри, очекивати је да то буде репрезентативно здање, да одише спојем естетике и функционалности а ми имамо онај «покушај зграде» који представља  застиђе и блам пред сваким бруцошем који упише студије архитектуре. И умјесто да на овоме пораде, надлежни то и не примјећују.

 - Моје разочарење је тим веће, што сам сигурна да менаџмент Универзитета одлично зна како изгледају студентски кампуси по свијету, ти шармантни, мали академски градићи, зелене оазе. Зашто ако већ хоће да граде, макар не посегну за изградњом неког студентског културног центра са биоскопском и позоришном двораном, неког адекватног ресторана-мензе за студенте и академско особље, универзитетске болнице, студентског стадиона са атлетском стазом, студентске туристичке агенције, зграде универзитетске библиотеке са читаоницама, сувенирнице, већ за стамбено пословним кулама од десет спратова и то на уштрб зелених површина. А ако шта краси све студентске кампусе то су зелене површине. Но, изгледа «бизнис је бизнис» треба олако зарадити, а ко хаје за студенте, науку и јавни интерес... - наглашава потрпедсједница Скупштине.

- До које мјере је ова идеја непримјерена говори и чињеница да је Струковна комора архитеката у оквиру Инжењерске коморе Црне Горе, што је ријеткост, јавно реаговала. Сама та чињеница је поразна за Универзитет. Зато господо, не бламирајте институцију и посветите се студентима, њиховом образовању, посветите се науци,  развоју, помозите овој земљи да знањем крене напријед, а мани те се стамбеног бизниса - закључује Бошњак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:56