Bošnjak
17/11/2022 u 17:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Izmjene Zakona put ka boljem i slobodnijem UCG

Bošnjak je kazala da je uvažila i zahtjev studenata i amandmanom obezbijedila da i oni učestvuju u izboru rektora u mjeri u kojoj su prisutni u organima upravljanja UCG

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju put su ka boljem i slobodnijem Univerzitetu Crne Gore (UCG), kazala je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, prenosi Mina.

U Skupštini je u toku rasprava o Predlogu izmjena tog zakona, koje je predložila Bošnjak.

Bošnjak je rekla da je početkom ovog mandata predložila izmjene Zakona, ali da je zamoljena od Vlade da odustane od toga, uz obrazloženje da će se raditi novi sistemski Zakon o visokom obrazovanju i da će uzeti u obzir izmjene koje je predlagala.

- Napravljen je neki Nacrt zakona koji je uvažio ovo rješenje, međutim, nikada nije dobio formu predloga, rekla je Bošnjak, dodajući da je izmjene ponovo predala u skupštinsku proceduru kada je vidjela da nema volje i želje da se donese novi zakon.

Bošnjak je rekla da treba depolitizovati UCG i dati istu šansu profesorima državnog univerziteta da se kandiduju za rektora.

Ona je objasnila da rješenje koje je predložila izmjenama Zakona podrazumijeva da se rektor UCG bira na nekoj vrsti referenduma, odnosno da se o njegovom izboru izjašnjava akademsko osoblje.

Bošnjak je kazala da je uvažila i zahtjev studenata i amandmanom obezbijedila da i oni učestvuju u izboru rektora u mjeri u kojoj su prisutni u organima upravljanja UCG.

- Rektor bi se birao neposredno na izborima iz reda profesora sa UCG sa najmanje 15 godina rada na državnom univerzitetu. Birao bi se na period od tri godine, na osnovu javnog konkursa i podnešenog programa razvoja univerziteta, najviše dva puta uzastopno, objasnila je Bošnjak.

Prema njenim riječima, biračko pravo na izborima za rektora imalo bi akademsko osoblje UCG koje je u radnom odnosu na državnom univerzitetu i osoblje birano u naučna zvanja sa radnim odnosom na UCG.

Bošnjak je dodala da bi biračko pravo na izborima imali i predstavnici studenata svih nivoa studija zastupljenih u Upravnom odboru i Senatu UCG i vijećima organizacionih jedinica državnog univerziteta.

Kako je navela, referendum bi bio održan jednog radnog dana, a svi prijavljeni kandidati mogli bi da prezentuju svoj program.

Bošnjak smatra da je to mnogo demokratskiji način za izbor rektora i najbolji način da na čelu UCG bude neko koga žele zaposleni na univerzitetu.

- Sigurna sam da radim pravu stvar i nadam se da ćete glasati za zakon jer je ovo sigurno put ka boljem i slobodnijem UCG, zaključila je Bošnjak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:29